Recent Post

Friday, July 22, 2016

Ringgit jatuh kerana minyak, kontroversi 1MDB - Malaysiakini (caruman) (subscription)

Ringgit Malaysia mengalami penurunan mingguan terbesar dalam 10 bulan disebabkan harga minyak mentah yang lebih rendah dan laporan kontroversi melibatkan dana milik negara 1MDB, lapor Bloomberg.

Minyak mentah Brent mengalami penurunan 2.8 peratus dalam tempoh lima hari dan ini telah memberi kesan kepada prospek pendapatan pengeksport minyak negara.

Tambahan pula pihak berkuasa di Singapura dan Amerika Syarikat telah memulakan rampasan aset yang dikaitkan dengan dakwaan penipuan melibatkan 1MDB dan ini menjejaskan mata wang.

Laporan itu menyatakan bahawa episod terbaru melanda 1MDB ini boleh menyumbang penurunan tahunan terbesar ringgit seperti tahun lalu sejak tahun 1997.

"Pasaran kini melihat harga dalam kebarangkalian yang lebih tinggi daripada kenaikan kadar oleh simpanan persekutuan tahun ini," kata Irene Cheung, pakar strategi tukaran asing di Australia & New Zealand Banking Group Ltd, Singapura.

Harga minyak telah menjejaskan ringgit serta perkembangan terkini mengenai 1MDB mungkin mempunyai "kesan ke atas politik, yang kita tidak tahu bagaimana dan betapa seriusnya ia", katanya.

Bloomberg berkata Ringgit jatuh 0.5 peratus hari ini, dan 2.8 peratus minggu ini kepada 4.0608 sedolar pada jam 10.34 pagi di Kuala Lumpur.

Pengurangan nilai dalam lima hari itu adalah yang terbesar sejak 25 September, katanya.

Semalam, Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat melaporkan ia percaya lebih daripada AS$ 3.5 bilion telah disalahgunakan daripada 1MDB dan kira-kira AS$ 1 bilion telah 'dicuci' melalui sistem perbankan negara.

Berikutan itu, ia telah merampas 17 aset termasuk hartanah, jet dan karya seni berharga.

Read more ...

Trailer & Sinopsis Filem RUDY HABIBIE (Habibie & Ainun 2)

Rudy Habibie ialah cerita tentang pencarian teman sejiwa seseorang. Sebuah cerita tentang pencarian cinta pertama dan cinta terakhir. Ianya sebuah cerita tentang Presiden Indonesia yang ketiga dan isterinya. Ianya sebuah cerita tentang Habibie dan Ainun.

Rudy Habibie, ialah seorang genius mengenai kapal terbang dan mepunyai impian yang besar. Dia menumpukan hidupnya untuk membina sebuah pesawat dengan harapan untuk menyatukan Indonesia. Sebagai seorang pelajar di Aachen, Germany, Rudy bukan sahaja belajar membina pesawat tapi juga belajar tentang erti persahabatan melalui pendekatannya dengan para pelajar lain seperti, Liem Keng Kie yang berbangsa China, Ayu seorang adik putri keraton dari Solo, Poltak, pemuda Batak yang jujur dan jenaka, dan Peter, seorang mahasiswa senior. Namun demikian, ILONA, mahasiswi keturunan Poland, ialah yang paling mempercayai cita-cita Rudy. Tapi tidak mudah bagi Rudy untuk mencari seorang yang bersefahaman dan ingin menyokongnya.

Filem RUDY HABIBIE

Latarbelakang Sejarah

Bacharuddin Jusuf Habibie a.ka. Rudy Habibie (dilahirkan 25hb Jun 1936) ialah seorang jurutera Indonesia yang menjadi Presiden Indonesia dari 1998 hingga ke 1999. Dia mewarisi kedudukan itu selepas Suharto meletak jawatan pada tahun 1998. Jawatannya sebagai Presiden dilihat sebagai masa peralihan ke era lepas Suharta. Sebagai Presiden, dia meliberalisasikan akhbar dan parti-parti politik Indonesia, dan mengadakan pilihanraya demokratik awal pada 1999. Ini mengakibatkan kehilangan jawatan Presidennya. Habibie ialah presiden Indonesia yang ketiga, selepas kemerdekaan.

Filem RUDY HABIBIE

Tenaga kerja

Pelakun / Watak:

Reza Rahadian (B.J Habibie / Rudy Habibie)Chelsea Islan (Illona Ianovska)Ernest Prakasa (Liem Keng Kie)Boris Bokir (Poltak Hasibuan)Verdi Solaiman (Romo Mangun)Millane Fernandez (Sofia)Pandji PragiwaksonoBastian Bintang Simbolan (Young Rudy Habibie)Dony Damara (Alwi Abdul Jalil Habibie – Rudy's Father)Dian Nitami (R.a. Tuti Marini Puspowardojo – Rudy's Mother)Indah Permatasari (Ayu)Julia Alexandra (Mira)

Pengarah: Hanung BramantyoPenerbit: Manoj PunjabiLakon Layar: Gina S. NoerPenerbitan: MD Pictures

Tarikh Edaran: 4hb Ogos 2016Masa Berjalan: 118 minitBahasa: Indonesian

Original Soundtrack (OST)

Tajuk Lagu: Mencari Cinta SejatiPenyanyi: Cakra KhanPencipta: Melly GoeslawLabel: MD Musik Indonesia

Filem RUDY HABIBIE

Filem RUDY HABIBIE

Filem RUDY HABIBIE

Filem RUDY HABIBIE

Related

Komen via Facebook

Komen

— 38 Bacaan
Read more ...

Najib : "Saya Memandang Berat Kenyataan yang Dibuat Oleh Department of Justice, United States"

Kuala Lumpur, 21 Julai - Perdana Menteri, Najib Razak, hari ini memberi respon susulan kenyataan yang dibuat oleh Department of Justice, United States yang dibuat baru-baru ini.

Najib mengeluarkan kenyataan di blog Najibrazak.com.

"Saya memandang berat kenyataan yang dibuat oleh Department of Justice, United States yang telah disiarkan pada malam tadi. Perlulah dijelaskan bahawa ini merupakan tindakan sivil, dan bukan tindakan jenayah.

"Dan ia terhad kepada nama-nama yang telah pun disebutkan dalam laporan tersebut. Oleh itu, dari segi kerajaan, kita akan beri kerjasama yang sepenuhnya kepada semua pihak siasatan peringkat antarabangsa.", kata Najib.

Selain itu, Najib juga berkata sebarang kesimpulan perlu dielakkan sebelum proses kehakiman di mahkamah selesai.

"Pendirian kita selama ini jelas iaitu kita tidak mahu melihat apa-apa perbuatan yang boleh melanggar undang-undang.  "Oleh itu, proses perlulah dihormati, maknanya seseorang itu ada peluang untuk membela diri sendiri atau pun menggunakan proses kehakiman di mahkamah dan kita tidak sewajarnya membuat apa-apa kesimpulan selagi proses itu belum selesai.", kata beliau - Siakapkeli.my

Sumber : www.najibrazak.com

Read more ...

Nazir: Edge digantung kerana siarkan apa AS kata sekarang

Pengerusi CIMB Datuk Seri Nazir Razak menyatakan bagaimana The Edge pernah digantung kerana menyiarkan mengenai dakwaan aliran dana 1MDB, yang diulang semalam dalam saman sivil yang difailkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) untuk menyita harta dan aset individu yang dikaitkan dengan dakwaan skandal dana tersebut.

"Tepat 12 bulan yang lalu, tajuk ini menyebabkan mereka digantung.

"Hari ini, peguam negara AS mengatakan perkara yang hampir sama," tulis adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu, dalam satu catatan Instagram malam tadi.

Komen ini dibuat bersama dengan gambar artikel muka depan yang menyebabkan akhbar perniagaan itu menghadapi masalah dengan pihak berkuasa.

Nazir berkata artikel 'How Jho Low and PetroSaudi cheated Malaysia out of RM1.83b cash (and RM400m million paper profit) with help from 1MDB executives', memperincikan dakwaan yang sama mengenai penggunaan aliran rangkaian bank dan akaun untuk menggelapkan pemindahan wang rakyat dari 1MDB ke tangan swasta.

Walaupun beliau tidak menyebut tentang abangnya dalam catatan tersebut, Nazir menyentuh secara tidak langsung apa yang pengkritik dakwa sebagai kegagalan pentadbiran Najib.

"Demokrasi bukan hanya tentang pilihan raya, ia juga mengenai integriti institusi, kedaulatan undang-undang dan kebebasan media," kata Nazir dalam catatan itu.

Najib telah menegaskan bahawa semua tindakan terhadap 1MDB dilakukan oleh mereka yang berusaha untuk menyingkirkan beliau daripada jawatannya yang dipilih secara demokrasi, walaupun pentadbiran beliau menyaksikan Malaysia di tahap paling rendah dari segi integriti institusi kerajaan dan kebebasan media

Malah, ini bukan kali pertama Nazir mengkritik pentadbiran abangnya itu di media sosial.

Sebelum ini, beliau telah mencatatkan mesej-mesej lain yang dilihat dengan maksud yang tersembunyi di Instagram, dan mendapat pujian beberapa pihak tetapi mengecewakan mereka yang mahu beliau mengatakan apa yang sebenarnya dimaksudkan oleh beliau, bagi membantu membetulkan perkara itu.

[Baca berita penuh]

Read more ...

1MDB: Penjelasan Peguam Negara

KUALA LUMPUR: Peguam Negara menegaskan tiada sebarang bukti diperoleh daripada mana-mana siasatan agensi penguat kuasa undang-undang yang menunjukkan dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) digelapkan. 
Read more ...

Popular Posts

Berita Harian

Malaysia Kini

Mypotnews Links

Submit ExpressFree Webmaster Tools
Ping search engines.

Contact Form

Name

Email *

Message *