Recent Post

Friday, July 31, 2015

MH370 families still waiting for official statement after Reunion debris find

Selamat Omar, father of a MH370 passenger, says he is not too hopeful the Reunion Island wreckage belongs to MH370. – Reuters filepic, July 31, 2015.Relatives of Malaysia Airlines (MAS) flight MH370 passengers are still waiting for official confirmation from the authorities on the discovery of a debris in La Reunion Island on Wednesday, which could be from the ill-fated aircraft.

For Selamat Omar, 60, father of passenger Mohd Khairul Azmi, he was not too hopeful the wreckage belonged to MH370 as the distance was too far from the search area in the Indian Ocean.
"Nonetheless I am leaving it all to the government and investigators, whatever they say, I accept. If the debris is from MH370, then I am thankful," he said today.

Selamat said MAS has been keeping them informed on each latest development on MH370.
"MAS contacted me on the current development in the search for MH370 including the debris found two days ago."

As for Kelvin Shim, 39, husband of MH370 flight attendant Christine Tan, he was confused whether the debris found could really be part of the ill-fated aircraft since the investigation was still going on.
"Actually I don't know whether the debris found in Reunion Island is part of the aircraft. If it is proven to be part of it, I would really like to go there myself."

He also said that MAS sent him two emails yesterday and today to inform him about the latest development and one of the emails contained a letter said to be from Prime Minister Datuk Seri Najib Razak.

"They called me to check whether I have received the emails or not and they kept updating and said they would try their best to get the first hand news to us."

For the eldest daughter of MH370 chief steward Andrew Nari, Maira Elizabeth Nari, 19, she hoped for something assuring on the latest discovery.

"I am jittery over the outcome of the investigation team on the find."

She described the latest development on MH370, which was disseminated via social websites as something not credible, but she would leave it to the authorities to investigate.

On Wednesday, several images of a wreckage believed to be the flap of a Boeing 777 on social media gave new hopes in the search for the missing MH370 aircraft.

Airlive.net, a website on aviation industry news and information tweeted a picture of a wreckage and uploaded the status "Broken piece of wing found on La Reunion Island, could that be the flap of #MH370?"
Flight MH370 vanished from the radar at about midnight on March 8 last year while flying from Kuala Lumpur to Beijing carrying 227 passengers and 12 crew members. – Bernama, July 31, 2015.
Read more ...

Model pergerakan boleh jadi petunjuk baru pencarian MH370

KUALA LUMPUR: Model pergerakan bahagian pesawat boleh menjadi petunjuk kepada pencarian Penerbangan Malaysia MH370, kata Kapten (B) Rahmat Omar, Bekas Penyiasat Penerbangan TUDM.
Menurut beliau, daripada model pergerakan itu, siasatan mungkin akan dapat difokuskan dengan lebih baik lagi di kawasan pencarian yang ada sekarang.

"Apa yang perlu dilakukan ialah melihat kembali drift model (model pergerakan) berdasarkan kepada bahagian pesawat yang ditemui, berat dan sebagainya, dan lihat berapa lama ia telah hilang serta punca bahagian ini sebenarnya mula bergerak 17 bulan yang lalu," katanya kepada Astro AWANI.
Bagaimanapun katanya, semua pihak perlu menunggu dengan lebih lanjut lagi pengesahan daripada pasukan penyiasat di Perancis.

BACA: Serpihan di Pulau Reunion milik MH370? Apa yang diketahui setakat ini

Pasukan pencarian Australia pada Jumaat berkata mereka 'berkeyakinan tinggi' sisa pesawat yang dijumpai di Pulau Reunion, berhampiran Madagascar pada Khamis adalah dari pesawat MH370 dan proses identifikasi akan diperolehi dalam masa 24 jam.

Timbalan Perdana Menteri Australia, Warren Truss memaklumkan penemuan serpihan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 adalah konsisten dengan kawasan pencarian sebelum ini.

Sejak dilaporkan terputus hubungan pada Mac tahun lalu, pasukan pencari tidak menjumpai serpihan pesawat MH370.

Kerajaan Malaysia kemudiannya mengisytiharkan kesemua 298 penumpang dan anak kapal yang berada di dalam pesawat berkenaan telah terkorban.
Read more ...

Umno Tanjung Malim batal hasrat jemput Mukhriz

Umno Tanjung Malim memutuskan untuk membatalkan hasrat menjemput Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir untuk merasmikan serentak mesyuarat tahunan sayap Wanita, Pemuda dan Puteri Umno bahagian itu, esok.

Ketua bahagian tersebut, Datuk Khusairi Abdul Talib memberitahu SuaraTV, ia bagi memastikan suasana politik di peringkat bahagian itu kekal aman.

Katanya, beliau telah berbincang dengan ketua-ketua sayap terbabit dan mereka sepakat membatalkan hasrat menjemput Mukhriz dan digantikan dengan Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Abdul Kadir untuk merasmikan mesyuarat berkenaan.

"Keputusan ini dibuat bagi menjaga suasana aman politik di Tanjung Malim agar tiada sebarang masalah kerana kami tidak mahu unsur-unsur yang boleh memecah belahkan sokongan rakyat terhadap kepimpinan Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak" katanya kepada SuaraTV.
[Baca berita penuh/asal]
Read more ...

Tiga tentera Arab Saudi maut akibat serangan Yaman

RIYADH: Seramai tiga tentera Arab terbunuh dan tujuh pengawal sempadan cedera akibat serangan Yaman hari ini, kata agensi berita Arab, SPA.

Serangan berlaku di Dhahran Aljanoub, daerah Saudi di rantau sempadan Aseer, kata SPA memetik jurucakap keselamatan di kementerian dalam negeri.

Kenyataan itu tidak menyatakan siapa yang bertanggungjawab ke atas serangan, tetapi pemberontak Houthi dan pasukan yang setia kepada bekas Presiden Yaman, Ali Abdullah Saleh pernah melakukan serangan yang sama sebelum ini.

Agensi berita Saba, yang dikendalikan Houthi berkata awal semalam bahawa mereka melancarkan roket di beberapa kawasan sempadan Arab, termasuk Aseer.

SPA berkata tentera darat memberi maklum balas kepada serangan itu dan memusnahkan pelancar peluru berpandu.

Pasukan Arab dan Houthi mula berbalas tembakan merentasi sempadan sejak perikatan Arab mula beroperasi. - REUTERS
Read more ...

Medis Tradisional Yang Ampuh Jika Anda Digigit Lipan, Kala Jengking, Ular, atau Menginjak Paku



MEDIS TRADISIONAL YANG AMPUH (Dipersembahkan oleh Jasman Jalaluddin,SH) Apabila anda mengalami hal dibawah ini:

1. Digigit Lipan, Kala Jengking atau Ular. 2. Terinjak Besi Paku baru apalagi yang Karatan.

Maka lakukan pengobatan ini!:

1. Sediakan minyak makan satu sendok makan

2. Sediakan kain perca atau robek kain/baju sudah tidak layak pakai yang bahannya dari benang (kapas) ukuran 10x10 cm. Tidak dibolehkan memakai bahan nilon atau cotton.

3. Sediakan satu buah geretan/korek api/mancis.

4. Gulung kain perca dengan telapak tangan, kemudian celupkan satu bagian (ujungnya) kedalam minyak makan! Selanjutnya bakar bagian yang basah oleh minyak makan tadi. Biarkan beberapa detik sampai api menyala dan cambukan pelan-pelan kebagian yang digigit atau yang luka oleh besi paku! Banyak cambukan antara 8 - 10 kali, jangan lebih dari 10 kali! Karena akan menyebabkan luka bakar pada kulit yang dicambuk.

Apabila anak anda masih berumur 2-5 tahun, cukup 5 kali saja. Hilngkan rasa kasihan terhadap korban disaat anda mencambuk bagian yang luka, karena rasanya sangat sakit dan perih. Insya Allah racun/bisa yang menjalar dalam tubuh akan hilang. Selamat mencoba, semoga bermanfaat dengan berharap Allah meridhai.

Diperbolehkan menyebarluaskan kepada saudara anda yang lain dengan tidak merubah isi dan susunan yang aslinya.


Read more ...

Tips Paling Simple Untuk Menjadi Orang Kaya

Nak merasa jadi orang kaya ? Boleh try amalkan tips simple kat bawah ni :



1. Lepas makan kat restoran / gerai makan, tinggalkan shj duit balance yg seringgit dua/sen tu sebagai tips kpd mereka yg serve kita. Tak luak pon duit kat dalam poket. Jutawan pun belum tentu boleh buat.

 2. Time isi minyak kereta, lepas attendan pam tlg kita cuci cermin atau isikan minyak, ringankan tangan bagi token. Tak kiralah apa bangsa sekalipun,kita tidak tahu doa yg mana akan makbul. Mereka yg berkereta mewah dan pakai driver, belum tentu ada peluang utk buat camtu.

3. Jika kita singgah solat kat mana2 surau atau masjid,jgn lupa lepas solat seluk poket carik note yang paling BESAR utk disedekahkah ke tabung masjid. Manalah tau, mungkin sumbangan terakhir kita. Hanya orang yg betul-betul kaya mampu berbuat demikian.

 4. Cuba ubah tempat kita shopping barang keperluan harian. Selalunya kita ke pasaraya besar spt Tesco/Giant, cuba shopping kat pasar tani pulak kali ni. Sambil tolong penjual/petani. Tak perlu berkira sgt mintak tawar menawar sayur atau lauk mentah tu.

5. Time nak belikan mainan anak, bawak je diorang ke pasar malam. Bagi duit RM10, macam2 toys boleh beli kat sana. Sambil boleh bantu peniaga pasar malam. Daripada duk gi Toys r Us, RM10 buat bayar parking je.

 6. Bila naik teksi, genapkan ajer tambang tu. Dengan niat utk sedekah. Jika mereka diberi peluang, mungkin mereka tak nak jadi pemandu teksi.Tak semua orang berpeluang naik teksi & jd penumpang.

7. Adakala kita tgh queue di kaunter bayaran mini market, jumpa budak2 merengek nak beli jajan or gula2, apa salahnya tolong amikkan dan bayarkan. Buat diorang tersenyum.

8. Time travel balik kampung, singgah di mana-mana RNR, liarkan pandangan kita. Tengok2 la orang sekeliling. Ada yg singgah dgn family ramai, naik kereta lama siap berhimpit anak ramai. Makan pon mcm kena kongsi. Apa salahnya belikan air atau bayarkan makan walaupun mereka mampu.

9. Masa kita minum di kedai kopi/kedai makan,sekali sekala tu apa kata kita cuba bayarkan makan atau minum utk meja sebelah. Usha dulu la meja, tengok yg mana yg patut dibayar. Tak perlu sebab dan alasan.

 10. Jika ada peluang pergi melawat org sakit kat wad, time nk belikan buah tangan, apa kata beli extra 1 pack. Pass kat jiran dia katil sebelah. Doakan ksejahteraan mereka.Besar nilainya bg org yg tgh sakit dpt ingatan sebegitu. Orang kenamaan shj biasanya ada peluang buat camtu. Kita tidak memerlukan masa dan saat yg sesuai utk menjadi orang kaya. Kita juga tak perlu sebab dan alasan tertentu utk menjadi seperti orang kaya. Apa yang penting adalah KEIKHLASAN. Cubalah, InshaAllah kiat akan menjadi seperti orang kaya dan usah khuatir kerana kita tidak akan menjadi seorang yang papa kalu buat perkara di atas. Hari ini mungkin tangan kita yg memberi, mana tahu esok lusa kita pula yg akan menerima? SHARE utk semua dgn harapan kita semua menjadi orang KAYA DUNIA AKHIRAT.

Nukilan Original : Wm Syamzari Credit from FB WM Syamzari
Read more ...

movie madagascar 2 adalah cerita tentang mh 370

1. Sebahagian sayap kapal MH370 dijumpai di pulau Reunion baru-baru ini. Itu fakta yang semua orang tahu.

2. Malaysia sudah menghantar pakar kita ke sana untuk mengesahkan bahawa kapal itu milik kita atau tidak.

3. Bagi pakar- pakar penerbangan, adalah logik untuk kapal terbang MH370 untuk terdampar ke situ, mengikut bacaan arus ombak Lautan Hindi.

5. Ilmu di atas adalah ilmu orang awam. Ilmu yang dicerita pada berita jam 8. Ilmu yang dibenarkan tersebar pada orang awam kerana sebab tertentu.

6. Sejak penjajahan British ke seluruh Asia 400 tahun lepas , segala tindak tanduk British , Amerika (British baru) bukanlah dirancang secara berbasa-basi, cincai bocai. Setiap gerak- geri politik , ekonomi , dan ketenteraan mereka dirancang rapi.

7. Sejak datang Utusan Tuhan yang Terakhir 1400 tahun lepas, kita diajar untuk mempercayai  akan kehadiran seorang lelaki , yang akan mengusai dunia, yang akan menjajah bumi ini , beberapa detik sebelum kiamat. Dajal nam anya.

8. Pengkaji-pengkaji berita akhir zaman bersepakat , dialah yang mengawal dunia sekarang dengan cara New World Order , kepada sesiapa yang masih kurang faham dengan "logik" dunia akhir zaman boleh tonton video Video The Arrivals Ber subtitile Melayu di SINI .  Tengok lepas habis baca post ini.

9. Peristiwa-peristiwa besar di dunia seperti 9/11 dan lain- lain "mereka" akan paparkan dan tayang kepada masyarakat dunia lama sebelum peristiwa itu terjadi. Lihat gambar di bawah.

11. Kenapa Dajal dan bala tenteranya suka menayangkan plan mereka dulu sebelum peristiwa itu terjadi? Ini supaya apabila Dajal akan mengaku dirinya Tuhan nanti, dia senang nak mengaku bahawa dia tahu segala-galanya di langit dan di bumi, seperti Tuhan.

12. Orang yang lemah imannya mestilah akan tertipu dan beriman kepada Dajjal.

13. Berbalik kepada topik asal. MH370. Cara yang sama telah digunakan dalam peristiwa ini. Kali ini mereka menggunakan movie Madagascar 2.

14. C erita ini ditayang pada tahun 2008 , tetapi meramalkan peristiwa pada tahun 2014. Baca betul-betul apa kami tulis selepas ini.

15. Dari segi lokasi , pulau Reunion tempat dijumpainya serpihan sayap MH370 terletak betul-betul di sebelah Madagascar. Adakah ini kebetulan?

16.  Mengikut bacaan arus ombak , kami meramalkan kerajaan akan menjumpai bangkai besar pesawat di dalam pulau Madagascar itu sendiri. Seperti yang ditunjuk di dalam movie ini. Tunggu 2 3 bulan lagi kalau tak percaya.

17. Dalam teori konspirasi paling kukuh, dan diakui oleh Tun M sendiri, MH370 dirampas oleh CIA menuju ke New York . Baca MH370: Dr. Mahathir Dakwa CIA Rampas Pesawat! untuk maklumat lanjut. Tun Mahathir tidak akan cakap melainkan dia tahu sesuatu. Ketahuilah bahawa Tun M adalah orang yang paling dibenci oleh Yahudi dan Amerika kerana pendirian beliau yang tegas melawan penjajahan Palestin.

18. Lihat apa yang tertulis pada depan kapal terbang ini. NY or Bust. Maknanya New York at au TERHEMPAS. Dalam movie ini kapal terbang ini memang menuju ke New York tetapi terhempas di tengah jalan. Adakah ini masih kebetulan?

19. Dalam movie ini,sayap kiri kapal terbang itu telah rosak dan diganti dengan kayu. Serpihan yang dijumpa semalam adalah serpihan dari sayap. Mungkinkah sayap itu hilang kerana badan kapal terbang dijumpai di Madagascar (seperti kita lihat dalam movie), tetapi sayapnya tiada dalam movie kerana ia tidak ada di pulau Madagascar , tetapi di Pulau Reunion

20. Dalam dunia kawalan Dajjal , New World Order ini tiada istilah kebetulan. Anda salah jika anda berfikir sebegitu. Pihak kami sedang memerhati episod baru drama ini dengan penuh teliti. Nantikan artikel kami part kedua dalam masa terdekat. kami akan bongkar kesemuanya dalam masa terdekat.

21.Server web ini mengalami kesesakan yang luar biasa. Ada dua kemungkinan di sini. Satu, memang ramai orang yang berkunjung di sini. Dua , ada tangan-tangan gelap yang tak senang hati dengan pendedah an berani ini. Kami akan berusaha sebaik mungkin untuk kekalkan server web ini terbuka.Kalau anda percaya dengan tulisan ini, lakukan bahagian tanggungjawab anda dengan berkongsi artikel ini kepada kenalan-kenalan anda.

22. Sehingga bertemu di bahagian kedua. Salam Panji Hitam Dari Timur.

Read more ...

Kisah Benar Remaja Bertatu Kembali Ke Pangkal Jalan Selepas Mendapat Hidayah

Hidayah itu milik Allah. Setiap manusia pasti pernah melakukan kesilapan dan perlu diketahui hidayah Allah itu hebat, tidak kira sehebat mana kejahatan kamu di dunia ini, hidayah Allah melebihi kehebatan kamu. Kita pernah dengar penjenayah besar kembali ke pangkal jalan, penyanyi yang dulunya sering melakukan maksiat kembali kepangkal jalan, siap belajar ilmu agama dan menyebarkannya lagi sebagai pendakwah. Allah berfirman: إِنَّكَ لَا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَن يَشَاءُ "Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi hidayah kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi hidayah kepada orang yang Dia kehendaki". [Al Qashash/28 : 56]. Ada satu kisah manjadi viral di laman sosial milik Ali Rusia, beliau telah memuatnaik sekeping gambar seorang remaja bertatu penuh di badan dan tangan yang telah kembali ke pangkal jalan. Walaupun mempunyai sejarah hitam tersendiri dalam hidupnya itu bukanlah satu penghalang kepadanya kembali ke jalan yang diredhai. Berikut adalah coretan yang disertakan bersama gambar berkenaan. Subhanallah – Tukar Keburukan menjadi Kebaikan Sejarah silam boleh di ungkit dan di cungkil untuk di jadikan iktibar serta tauladan bukan untuk di lihat dan di war warkan sebagai keburukan, bagi mereka yang memahami akan maksud islah diri maka setiap patah perkataan yang keluar dari mulutnya bila melihat seseorang yang dahulunya jauh dari agama maka dia akan berkata "Subhanallah" atau Allahuakhbar atau sekurang kurangnya Alhamdulillah….ini lah manusia yang hatinya bersih melihat kebaikan walaupun di hadapannya terpampang keburukan sejarah silam. Cerita Satu ketika seorang anak remaja telah di bawa ke bilik Masyaikh dan di perkenalkan kepada beliau, Masyaik tersebut telah menyambut anak muda tadi dengan gembira dan mengarahkan Khadimnya menyediakan minuman. Anak muda tadi di santuni dengan layanan istimewa lalu lelaki yang membawanya berkata kepada Masyeikh tersebut…."Maulana dahulunya anak muda ini seorang yang nakal tetapi kini beliau ingin belajar agama, boleh kah beliau di terima untuk belajar agama" Maka jawab Masyeikh tadi… "Masyallah, keputusan yang bijak, sudah pasti kita terima malah Allah akan suka kepada anak muda yang mahu belajar agama…senakal mana pun kita seburuk mana pun kita maka bila kita ambil agama maka Allah akan tukar setiap keburukan yang kita buat menjadi kebaikan dan sekiranya kamu mati semasa kamu di dalam belajar agama maka mati kamu pasti akan Allah redha dan kamu akan di masukkan kedalam syurga…Insyallah" Psst : Bhai…kita ni dah lah jahil agama dan bila ada orang jumpa kita ceritakan tentang syurga dan neraka maka kita kata…Kau peduli apa…!!! elok bebenor la tuu…!!! Sesungguhnya kita sebagai manusia sentiasa melakukan kesilapan dan kesilapan itu bukan bermakna kita sesat selamanya, pintu taubat sentiasa terbuka.
Read more ...

Nor Albaniah Teruk Dikecam Kerana Berbikini Di Tepi Pantai

Murai Batu lihat pelakon yang popular dari era 90-an , Nor Albaniah cukup berani tampil berbikini menampakkan sebahagian perutnya yang terdedah.
Read more ...

Terima Kehadiran Orang Baru, Amir Jahari & Isteri Raya Secara Sederhana

Penyanyi lagu Aku Juga Manusia, Amir Jahari, 23, menceritakan yang dia dengan isterinya hanya menyambut Aidilfitri secara sederhana sahaja kerana sibuk menerima kehadiran orang baru iaitu anak sulung mereka.

Amir yang mendirikan rumah tangga dengan wanita pilihannya, Kartini Ismail, 29 pada 5 Oktober 2013 telah dikurniakan dengan seorang cahaya mata perempuan, Nur Izzah Amani yang kini berusia tiga bulan.

"Ini merupakan kali pertama saya menyambut Syawal sebagai seorang bapa. Tahun ini kami tidak keluar beraya kerana anak saya masih kecil lagi. Kami lebih banyak duduk di rumah dan menerima kehadiran tetamu," kata Amir ketika ditemui di majlis rumah terbuka anjuran Indigital dengan kerjasama Suka Sucre Bistro baru-baru ini.

Menceritakan pengalaman menjadi bapa pada usia yang muda, Amir menjelaskan yang dia banyak belajar perkara baru yang mematangkan dirinya untuk menggalas tugas sebagai seorang suami, bapa dan ketua keluarga.

"Jika sebelum ini saya hidup seb agai seorang lelaki bujang, banyak perkara yang saya kurang mahir. Kini setelah bergelar suami dan bapa, saya lebih peka. Saya kini sudah mahir memasak, mengemas kediaman dan menguruskan rumah untuk membantu isteri saya," katanya lagi.

Dalam pada itu, penyanyi kelahiran program realiti nyanyian Akademi Fantasia musim kesembilan ini sedang dalam proses untuk mengumpul material bagi menghasilkan album keduanya. Amir juga giat menulis lagu untuk diberikan kepada penyanyi-penyanyi tempatan lain.

"Saya baru sahaja menyiapkan lagu duet saya bersama Adibah Noor dan lagu tersebut bakal dikeluarkan sedikit masa lagi. Saya juga ada mencipta lagu bagi Amira AF2013, Atilia dan beberapa orang artis lagi," kata Amir mengakhiri sesi temubual.

Artikel ini disiarkan pada 31 Julai 2015.

Read more ...

GAMBAR 'BERCUMBU' DISEBAR - ABAM 'BOCEY' KESAL DIFITNAH

Gara-gara tersebarnya gambar seorang lelaki berbadan montel bercumbu, pelawak Abam (Bocey) telah terkena tempiasnya apabila difitnah sebagai tuan empunya badan.

Bagaimanapun, Abam dengan tegas menjelaskan bahawa foto lelaki berbadan montel yang sedang bercumbu dengan seorang wanita itu bukan dirinya.

"Ia adalah satu fitnah yang sengaja ditimbulkan oleh sebuah blog yang tidak bertanggungjawab.

Gambar yang disebar - klik untuk size besar

"Orang buat cerita ni... Saya tak tahu apa tujuan mereka (blog) berbuat demikian. Kenapa perlu fitnah? Saya terkilan apabila dikaitkan dengan cerita dongeng ala-ala sinetron seperti ini. Sudah tentu saya lagi gemok daripada lelaki dalam foto berkenaan.

"Jangan maluk an keluarga saya. Kalau mak saya tahu perkara ini mesti dia malu," ujar Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan, 27, dipetik sebagai berkata.

Untuk info, semalam, tersebar foto seorang lelaki berbadan besar sedang bercumbuan di internet hingga mengaitkan nama pelawak berkenaan. Teka-teki menjadi makin bertambah kuat apabila foto tersebut dikaburkan pada bahagian wajah.

"Saya harap ia tidak akan berulang lagi dan saya memohon pihak yang tidak bertanggungjawab itu agar tidak menyebarkan cerita sekiranya mereka tidak pasti kesahihan sesebuah berita.

"Berhentilah menulis benda yang tidak elok dan boleh mengaibkan orang. Fitnah seperti ini boleh merosakkan silaturrahim.

"Walaupun bukan saya di dalam foto itu, tolonglah jaga sensitiviti orang lain. Mengaibkan orang adalah perkara yang tidak elok," katanya.

:: Sumber: Mstar ::

         ________________________

FACEBOOK - SANTAI - PAPARAZZI - NOSTALGIA - GALERI - YOUTUBE - ROMAN TIKA - SEJARAH MYARTIS - INSTAGRAM - TWITTER

TwitterFacebookGoogle PlusRSS FeedEmail

Read more ...

Tunjuk Sijil Nikah Sebelum Sewa Bilik Hotel

KUALA LUMPUR - Pasangan bukan Islam enggan menyewa bilik di sebuah hotel di Terminal Bersepadu Selatan di Kuala Lumpur kerana tidak berkahwin, lapor Sin Chew Daily. Wanita berusia 25 tahun yang dikenali sebagai Wang berkata, dia dan teman lelakinya mahu menyewa sebuah bilik pada petang Ahad untuk memudahkan mereka pergi ke lapangan terbang bagi mengejar jadual penerbangan awal pada keesokkan pagi.  Bagaimanapun, mereka enggan menyewa bilik apabila mereka tidak dapat mengemuka sijil perkahwinan mereka. Teman lelaki Wang kemudian menyewa sebuah bilik dan mereka berdua menunggu di dalam bilik sementara menunggu dua rakan perempuan mereka agar Wang dapat berkongsi bilik dengan rakannya. Namun, pekerja hotel tersebut datang ke bilik itu dan meminta salah seorang daripada mereka keluar dari bilik itu kerana pasangan yang belum berkahwin tidak dibenarkan duduk sebilik. Menurut pekerja hotel berkenaan, peraturan itu telah ditetapkan oleh Jabatan Agama dan Jabatan Pendaftaran Negara. "Kami hanya mengikut peraturan yang ditetapkan," kata kakitangan hotel tersebut. Ketika dihubungi, pemilik hotel berkenaan pula menyatakan sebaliknya. "Orang bukan Islam tidak perlu mengemukakan sijil perkahwinan apabila menyewa sebuah bilik. Hanya pasangan Islam sahaja yang perlu berbuat demikian. Saya rasa pekerja saya telah faham. "Saya akan terangkan kepada mereka bagi mengelakkan perkara ini berlaku lagi," kata pemilik hotel itu yang memohon maaf di atas kejadian itu. - THEHYPEMEDIA.COM

Read more ...

Rumah Tangga Hanez Suraya Dilanda Masalah?

Baru-baru ini, Hanez Suraya memuat naik sekeping gambar di laman Instagram, mencetuskan tanda tanya, apakah pasangan itu sedang dilanda masalah? Bagaimanapun, ketika dihubungi wartawan mStar Online, Hanez enggan memberikan sebarang komen mengenai perkara itu. "Tiada komen. Sekarang saya sudah bergelar sebagai isteri orang dan adalah tidak elok untuk saya ulas tentang perkara itu secara terbuka. Isu dan kontroversi bukanlah perkar ayang baru dalam karier saya. Dari pengalaman yang lalu, saya tidak mahu cepat melatah dan lebih baik saya ambil sikap berdiam diri. "Apa yang orang ingin katakan tentang rumah tangga kami, biarlah," katanya yang tegas enggan memberikan komen lanjut, bimbang akan disalah tafsir oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang akan menimbulkan masalah yang lain pula di kemudian hari. Hanez Suraya kini dilaporkan telah hamil selama empat bulan. - THEHYPEMEDIA.COM

Read more ...

Thursday, July 16, 2015

Dottie Kini Semakin Kurus & Cantik


Pelakon comel berbadan gempal Dottie atau nama sebenarnya Nur Syuhaida kini tampil dengan penampilan terkini yang lebih slim dan kurus.

Rata-rata terkejut melihat perubahan Dottie yang semakin cantik dan kurus itu. Dottie kini merupakan duta produk kecantikkan iaitu Inayah. Kiranya memang berkesanlah produk ni. Padanlah kurus.

Ada yag mengatakan Dottie comel semasa berbadan besar dan kelihatan jelita apabila kurus.

Nur Syhaida yang lenih mesra disapa Dottie mula popular melalui drama Dottie lakonan mantapnya bersama Sharnaaz Ahmad, Eliza dan Marsha Milan Londoh.

Jom lihat gambar terkini Dottie.








Sumber: Ohkisahnya

Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

Dottie Kini Semakin Kurus & Cantik
Read more ...

CHE TA - "SEBAHAGIAN BARANG KEMAS ANAK SAYA ADALAH HADIAH DARIPADA PEMINAT"

Gambar Oleh: myartis.com

Rozita Che Wan atau lebih mesra dengan sapaan Che Ta, 41, menjelaskan sebahagian barangan kemas yang dipakai oleh anak perempuannya, Aaisyah Dhia Rana yang kini berusia lapan bulan adalah hadiah daripada peminat.

Menurut Che Ta, seorang wanita dari Kelantan yang juga stokis produk wangian miliknya beria-ia mahu menghadiahkan barangan tersebut kepada anaknya dan dia tidak sampai hati untuk menolak.

"Wanita berkenaan pada awalnya menghubungi saya untuk menjadi stokis tetapi dia kemudiannya memberitahu ingin menghadiahkan barangan kemas berupa cincin, rantai tangan dan kaki untuk Aaisyah.

"Saya keberatan untuk menerima pada awalnya tetapi dia bersungguh-sungguh mahu menghadiahkan dan sebab itu saya terima," ujar Che Ta dipetik sebagai berkata.

Che Ta berkata demikian sebagai mengulas kritikan daripada peminat kononnya dia terlalu memanjakan anak dengan kemewahan termasuk barangan kemas.

"Itu adalah hadiah daripada peminat dan saya pakaikan sebagai menghargai pemberian tersebut tambahan pula kalau disimpan nanti bila dia dah besar tidak muat pula," jelasnya.

Dalam pada itu, Che Ta mengakui, dia obses membelikan pakaian untuk anak perempuannya itu sehingga ada di antaranya tidak dapat dipakai kerana Aaisyah cepat membesar.

Disebabkan itu, anaknya tidak mengulang pakai baju yang sama kerana bimbang tidak sempat memakai pakaian baharu yang dibeli.

"Saya memang suka beli baju untuk dia, biasalah ini kali pertama dapat anak perempuan jadi perasaan teruja itu lebih sikit.

"Malah rakan-rakan banyak memberikan hadiah kepada Aaisyah dan masih ada yang belum sempat dipakainya," kata Che Ta.

Malah Che Ta berhasrat untuk mendermakan pakaian tersebut kepada golongan memerlukan terutamanya anak yatim.

"Bayi cepat besar jadi banyak baju-bajunya yang sudah tidak boleh dipakai dan masih dalam keadaan elok. Lebih baik saya dermakan sekurang-kurangnya dapat membantu golongan tidak bernasib baik," katanya.
Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

CHE TA - "SEBAHAGIAN BARANG KEMAS ANAK SAYA ADALAH HADIAH DARIPADA PEMINAT"
Read more ...

Emma Maembong Tidak Beli Baju Raya Kerana Sibuk Pengambaran

Gambar: mynewshub.cc

DEK kerana sibuk menjalani penggambaran, aktres jelita Emma Maembong mendedahkan dia tidak berkesempatan untuk melakukan persiapan menyambut perayaan Aidilfiri kali ini.

Jelas Emma, seperti tahun sebelum ini, dia dan keluarga sememangnya menyambut Hari Raya Aidilfitri secara sederhana.

“Raya kami sekeluarga biasa saja, persiapan pun secara sederhana saja dan tiada apa yang berbeza antara raya tahun ini dengan tahun-tahun sebelumnya.

“Tiada apa-apa tema pun sebaliknya kami pakai apa yang ada dan tidak lah terlalu beria sangat menghias rumah.

“Tahun ni saya sangat sibuk dengan penggambaran drama bersiri. Hampir setiap hari penggambarn habis sehingga pukul 3 atau 4 pagi.

“Jadi saya memang tak beli pun baju raya. Lagipun saya sudah ada koleksi yang dihasilkan Melinda Looi, jadi saya pakai baju-baju itu saja lah,” katanya kepada Malaysian Digest.

Dalam pada itu, Emma memberitahu akan pulang beraya ke kampung halaman, di Kuala Terengganu, Terengganu.




Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

Emma Maembong Tidak Beli Baju Raya Kerana Sibuk Pengambaran
Read more ...

Serangan 1MDB 'cinta' buat Anwar


Video oleh Lester Melanyi telah mengheret sama pemimpin pembangkang apabila mendakwa laporan berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah dipalsukan.

Lester yang memperkenalkan dirinya sebagai bekas editor Sarawak Report mendakwa beliau bertanggungjawab memalsukan maklumat untuk laman web yang dikendalikan oleh Clare Rewscastle Brown itu.

"Rancangan 1MDB mula diceritakan kepada saya oleh Clare pada Januari tahun ini. Dia memberitahu saya kita mempunyai misi yang sangat penting kali ini untuk (bekas ketua pembangkang Datuk Seri) Anwar Ibrahim.

"Dia memberitahu saya bahawa saya terpaksa buat sesuai dengan apa (ahli parlimen DAP) Tony Pua dan (Naib Presiden PKR) Rafizi (Ramli) mahu," kata Lester dalam video yang telah tersebar secara meluas termasuk di Facebook Friends of BN.


Bagaimanapun Clare berkata Lester tidak pernah bekerja untuk Sarawak Report dan hanya bertugas untuk beberapa bulan di Radio Free Sarawak (RFS) pada 2011.

Naib Presiden PKR Rafizi Ramli hari ini dalam kenyataannya menafikan menjadi dalang dengan memberi arahan kepada Sarawak Report untuk memfitnah Datuk Seri Najib Razak berkaitan 1MDB.

Rafizi berkata, beliau tidak mengenali dan berhubung Lester ahli Parlimen Pandan itu menjadi dalang dan memberi arahan untuk memfitnah Najib.

Rafizi turut mengancam untuk mengambil tindakan terhadap mereka tidak lama lagi.

Dalam video itu, yang dikatakan bahagian pertama itu, Lester mendakwa mereka cipta maklumat mengenai 1MDB susulan ‘cinta’ untuk Anwar.

Sumber


Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

Serangan 1MDB 'cinta' buat Anwar
Read more ...

Wednesday, July 15, 2015

Minum Air Kelapa Selama 7 Hari. Apa Yang Akan Berlaku?


Read more ...

Orang kata Cina kuat menipu

Mengapa perlu diketengahkan -Cina memang suka menipu gajet di Low Yat- 
dan -Melayu miskin sebab itu suka mencuri-? Gambar: Astro Awani

Tak ramai orang bukan Islam dan Melayu yang saya kenal sepanjang saya membesar hinggalah ke hari ini. Membesar dalam jagaan pasangan yang berasal dari tempat orang-orang kampong di Besut, Terengganu dan Kelantan, kalau ada apa-apa pun cuma sebab nak beli kasut di Tanah Merah.

Walaupun kerap berpindah dan pernah paling lama tinggal di Rawang, Selangor selama empat tahun, saya masih, dengan amat sukar, cuba mengingat nama seorang rakan kaum India sebelah meja yang enggan membantu saya belajar bahasa Inggeris sedang saya terseksa mempelajarinya.

Ya, saya amat sukar nak menyebut nama-nama orang bukan Islam dan Melayu yang saya pernah kenal, kecuali mungkinlah beberapa orang ketika saya sudah besar seperti Encik Lamat Nyalau, penolong ayah saya ketika di Miri, Prof. Madya Dr. George P. Joseph, pensyarah di universiti saya, Cik Rani, pensyarah Anatomi baharu kami di sini dan Dr. Chong, pensyarah psikiatri di universiti kami juga.

Memang sudah jadi makanan harianlah bila nak pergi kedai, selalu dipesan “Tak payah pergilah workshop Cina tu, kuat menipu. Dia kata kena tukar tayar dah bocor padahal elok je lagi!” dan “Cina tu nak kumpul duit kayakan orang dia je. Kita ni tak lama merempatlah jawabnya,”.

Namun secara fitrahnya, semakin banyak kita belajar seiring umur, semakin banyak makna yang ingin kita cari; adakah Cina memang dilahirkan ingin berhijrah dan merampas hak orang? Memang mereka suka menipu dan memonopolikah?

Akhirnya, jalan pada menemui persoalan itu ditemui juga apabila seorang kenalan di Facebook, Hafodz Baharom memperkenalkan saya kepada kumpulan Aura Merdeka, Ikatan Sejagat (AMIS) yang mengumpulkan rakyat Malaysia pelbagai kaum dan latar belakang hidup yang diasaskan oleh saudara Tariq Ismail bagi menggalakkan dialog sihat bagi menghilangkan prejudis dan mencari jalan tengah.

Walaupun tidak lama di sana memandangkan saya telah membuang akaun Facebook saya sementara ini, sepanjang berdialog di sana, cukup banyak pencerahan saya temui.

Mungkin ramai Melayu tidak percaya, namun hakikatnya di kota ini, orang Cina dan India juga selalu juga ditipu jika tidak bijak berurusan di pusat-pusat servis kenderaan yang juga dimilikibukan Islam dan Melayu.

Hakikatnya, segregasi kaum masih lagi ketara antara kita. Hari ini kita masih lagi melihat banyak masalah dalam urusan yang melibatkan lebih daripada satu kaum sebagai isu kaum berbanding melihat isu itu sendiri secara objektif.

Adakah patut setelah hampir 60 tahun merdeka kita masih gagal membezakan “Cina menipu” dengan ketamakan golongan peniaga?

Kawan sekolah rendah yang enggan menolong saya belajar bahasa Inggeris ketika di sekolah redah dahulu, adakah kerana dia daripada kalangan kaum India yang “enggan menolong Melayu” atau dia cuma seorang murid pandai yang sombong?

Sebab inilah penilaian ramai antara kita amat memalukan apabila disiarkan berita pergaduhan di Plaza Low Yat baru-baru ini.

Memanglah pergaduhan itu sesuatu yang serius tetapi sebagai warga Malaysia yang sepatutnya sudah matang pembentukan bangsanya, lebih-lebih lagi warga kota pula, bagaimana boleh kita terima penilaian isu ini dengan kaca mata kaum?

Mengapa perlu diketengahkan “Cina memang suka menipu gajet di Low Yat” dan “Melayu miskin sebab itu suka mencuri”? Lawak sungguh kita tak boleh melayan mereka seperti orang-orang dewasa dan menhina daya intelektual diri sendiri dengan mengaitkan kaum dengan jenayah.

Pada skala besar, mungkinlah boleh dikaitkan sedikit sebanyak dengan kaum; contohnya statistik penagihan dadah. Itu pun sebenarnya dipengaruhi besar faktor sosioekonnomi. Tetapi untuk menilai kes per kes, biarlah siasatan dan penroses pengadilan mengikut jalan undang-undang yang sah mengambil tempat.

Atas sebab sesuatu yang malang terjadi dalam hubungan antara kaum ketika mula-mula merdeka tidak mewajarkan kita meneruskan cerita malang dahulu dan berputus asa membuka lembaran baru hubungan etnik ini.

Banyak lagi hal yang lebih besar untuk dibincangkan besar-besaran berbanding satu kes untuk diuar-uarkan sebagai “masalah hubungan”. Ironinya, kecendurangan membesar-besarkan hal sebeginilah sebenrnya bukti masalah hubungan kaum itu sendiri.

Jika kita benar-benar serius ingin memulihkan ketengangan kaum ini, banyakkanlah menyertai dialog dan aktiviti yang dianjurkan oleh banyak pihak seperti ziarah rumah ibadat oleh Kavyan dan program-program lain anjuran Gerakan Bertindak Malaysia (GBM) dan Negara-Ku, sebagai contoh. Untuk kesan jangka masa panjang, adalah amat baik untuk kita menyokong usaha positif phak seperti Majlis Tindakan Ekonomi Melayu Bersatu (MTEM) dalam meningkatkan jurang sosioekonomi kaum Melayu dan Bumiputera agar dapat memberi buah positif hubungan antara kaum.

Menjelang akhir Ramadan dan menuju sambutan Hari Raya Fitrah ini, seharusnya kita kurangkan menyemai kebencian dan semarakkan muhibbah, selari dengan fitrah manusia yang saling saying-menyayangi.

Sumber


Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

Orang kata Cina kuat menipu
Read more ...

6 perkara biasa orang Malaysia buat bila 'traffic jam'


Bermula hari ini, laluan lebuh raya dan jalan raya yang menghala keluar dari ibu kota dijangka sesak dengan kenderaan sempena cuti Aidilfitri.

Tidak kira bagaimanapun situasi ekonomi, yang nyata, balik kampung pada musim perayaan adalah satu tradisi yang akan terus kekal dalam diri setiap rakyat Malaysia.

Sudah tentu, mereka yang akan melalui perjalanan balik kampung akan membuat persiapan mental dan fizikal untuk menghadapi kesesakan jalan raya.

Untuk meredakan sedikit tekanan, kami senaraikan beberapa perkara yang akan anda temui, dilakukan rakyat Malaysia ketika kesesakan lalu lintas.

1. Bunyikan hon tanpa sebab



Ini adalah kes orang yang kurang sabar. Tak tahulah kenapa nak dibunyikan hon, sedangkan kereta di hadapan memang langsung tak bergerak. Memang bingit telinga dibuatnya.

2. Aksi 'kurang sopan'

Cuba tengok orang yang berada di dalam kereta di sebelah. Mesti ada yang tengah korek hidung, korek telinga atau menguap seluas-luasnya. Tak apalah, kereta dia, kan?

3. Menonton TV

Bertuahlah mereka yang ada televisyen di dalam kereta. Lagi best kalau pasang DVD. Hilang juga bosan. Kadang-kadang, penumpang kereta di belakang pun tumpang sekaki menonton. Walaupun tak jelas, tapi bolehlah sekadar nak hilangkan bosan.

4. Mengorat
 

Agaknya dah bosan sangatlah tu. Terutama si jejaka yang travel beramai-ramai dalam sebuah kereta. Kalau berhenti bersebelahan kereta gadis cantik, macam-macam bunyi akan keluar. Sekejap bersiul, sekejap menyanyi lagu Sekuntum Mawar Merah. Suka hatilah, untung-untung dapat jodoh, betul tak?

5. Menari


Okey, yang ini mungkin belum ada yang buat. Tetapi di luar negara, ia adalah pemandangan biasa dalam kesesakan lalu lintas yang teruk di luar negara. Berhentikan kereta dan menarilah sepuas hati.

6. Selfie


Dalam stres kerana trafik yang tak bergerak, tiba-tiba anda terpandang monopod keluar dari kereta di hadapan. Itulah tahap obses rakyat Malaysia dengan selfie.

Sumber
Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

6 perkara biasa orang Malaysia buat bila 'traffic jam'
Read more ...

Tuesday, July 14, 2015

Lisa Surihani: Gambar Terkini Yang Kini Sarat Hamil 7 Bulan

gambar: mynewshub.cc

 JIKA diperhatikan jarang-jarang sekali pelakon cantik Lisa Surihani menunjukkan baby bump di mana-mana  sama ada di media elektronik, media cetak mahu pun laman sosial Instagram miliknya sendiri.

Adalah sekali.. itu pun suaminya Yusry Abdul Halim yang memuat naik gambar pasangan bahagia ini ketika bercuti di Australia, bulan lalu di mana kelihatan jelas baby bump comel aktres kesayangan ramai itu.


Ketika ditanya kenapa enggan terlalu mendedahkan gambarnya yang sedang hamil di laman sosial, Lisa menerusi satu laporan media sebelum ini berkata dia memang sengaja tidak mahu terlalu mendedahkan perkara itu kerana menghormati pasangan suami isteri lain yang masih lagi belum dikurniakan cahaya mata.

Namun peminat pelakon berwajah ayu ini tidak perlu gusar kerana akhirnya Lisa memberi ‘kebenaran’ juga kepada rakan baiknya, Raja Nadia Sabrina untuk memuat naik gambar terbaharunya yang kelihatan comel dengan baby bump kandungannya yang sudah masuk bulan ketujuh.

Memetik laporan Berita Harian, Yusry menyatakan Lisa dijangka melahirkan anak sulung mereka September ini.

Untuk rekod, pasangan sama cantik sama padan ini telah diijabkabul pada 23 Februari 2012 di Putrajaya selepas beberapa tahun menyulam cinta.


sumber

Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

Lisa Surihani: Gambar Terkini Yang Kini Sarat Hamil 7 Bulan
Read more ...

Remaja Singapura Di Malukan Oleh Mat Saleh


VIDEO mengenai seorang lelaki mat saleh bertindak ‘membuli’ seorang remaja di dalam sebuah tren kerana pakaiannya di Singapura telah viral sejak beberapa hari lalu.

Apa yang menarik perhatian masyarakat adalah keberanian seorang lelaki yang bertindak mempertahankan hak remaja tersebut.

Lelaki mat saleh yang dilihat tidak puas hati dengan pakaian remaja tersebut yang tertulis perkataan ‘”I am F*king Special” itu mula mengejek dan memarahinya namun tidak diendahkan remaja tersebut.

Mat saleh yang kelihatan acah-acah ‘bagus’ itu juga mengajak remaja tersebut bergaduh kerana tidak mempedulikannya.



Namun, situasi mat saleh yang menunjukkan lagak itu ditegur oleh seorang lelaki yang cuba mempertahankan remaja itu.

Setelah kedua-dua mereka bertengkar dan mat saleh tersebut dimarah kerana sikapnya yang keterlaluan, mereka berdua akhirnya diarah keluar dari tren tersebut oleh pegawai polis.

Rata-rata netizen memuji sikap lelaki yang dikenali sebagai Elfy itu kerana berani menegakkan keadilan serta mempertahankan hak orang yang tidak bersalah.

Video tersebut telah dimuat naik oleh seorang rakannya, Nabilah Nasser, yang juga telah menerangkan situasi sebenar yang berlaku di dalam tren tersebut di laman Facebook miliknya.

sumber: mynewshub.cc

Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?

Remaja Singapura Di Malukan Oleh Mat Saleh
Read more ...

PAS Bakal Pecat ‘Mat Sabu & The Gang’ Yang Tubuh Parti Baharu

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man - mynewshub.cc

PARTI Islam SeMalaysia (PAS) bakal memecat Mohamad Sabu dan  kumpulan pemimpin progresif PAS daripada parti itu berikutan tindakan mereka menubuhkan sebuah parti baharu.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Jawatankuasa Disiplin parti akan bertindak tegas terhadap mana-mana ahlinya yang terlibat dalam usaha untuk melemahkan parti Islam berkenaan.

“Saya ingatkan seluruh ahli parti bahawa mereka masih terikat kepada peraturan dan disiplin parti.

“Peraturan dan perlembagaan tidak membenarkan mana-mana ahli parti terlibat dengan parti lain sama ada mempromosi pembentukan parti baharu atau menggerakkan satu usaha untuk menarik ahli PAS menyertai parti baharu. Ia bercanggah dengan perlembagaan parti,” ujarnya kepada mStar.

Semalam, bekas Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu atau lebih mesra dipanggil Mat Sabu mengejutkan ramai apabila mengumumkan penubuhan kumpulan Gerakan Harapan Baru dengan hasrat menggerakkan sebuah parti baharu yang turut menjadikan Islam sebagai dasar perjuangan.

Mat Sabu juga bertindak selaku Pengerusi Gerakan Harapan Baru iaitu jawatankuasa penaja penubuhan parti politik baharu.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim menyifatkan penubuhan parti baharu yang dirancang Gerakan Harapan Baru tidak akan menyumbang kepada gabungan pakatan pembangkang yang kuat.

“PAS meneliti perkembangan Gerakan Harapan Baru ini secara dekat kerana ia berupaya menjejaskan parti selain tidak membina sebuah gagasan pembangkang yang kuat dalam negara.

“Bagi saya, gerakan ini tiada nilai tambah seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim menubuhkan Parti Keadilan Rakyat, sebaliknya ia hanya sekadar berada dalam lingkungan sama.

“Pakatan baru ini wujud dalam kelompok PAS, bukan benda baharu. Mereka ini berlegar dalam lingkungan sama,” katanya.

Konflik yang berlaku dalam pucuk pimpinan PAS menjadi jelas ketara setelah selesai Muktamar Tahunan PAS yang menyaksikan tampuk kepimpinan tertinggi parti dikuasai  oleh golongan ulamak sekaligus menepis golongan profesional.

Sumber: mStar Online


Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?


PAS Bakal Pecat ‘Mat Sabu & The Gang’ Yang Tubuh Parti Baharu
Read more ...

Anuar: Tukar PM gaya Dr M takkan ke mana

 gambar:malaysiakini.com

Menukar Perdana Menteri Datuk Seri Najib sahaja tidak cukup untuk menyelesaikan pelbagai masalah yang berlaku dalam negara, kata bekas ketua pembangkang yang sedang dipenjarakan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebaliknya, kata Anwar, usaha menukar Najib yang digerakkan Tun Dr Mahathir Mohamad – mentor yang kemudian menjadi musuh politiknya – tidak akan membawa perubahan sebenar.

“Menukar Datuk Seri Najib sebagai perdana menteri tidak cukup buat rakyat.

“Kita pernah lalui proses yang sia-sia di mana pimpinan ditukar, tetapi sistem yang korup dan usang masih tidak berubah. Kita tidak perlukan penyelesaian sedikit demi sedikit, tetapi komitmen serius kepada reformasi dan penghapusan rasuah.

“Usaha menukar Datuk Seri Najib yang dikepalai Tun Mahathir, tanpa reformasi sebenar, hanya akan memuaskan kelompok-kelompok kroni mereka; ia tidak akan membawa perubahan sebenar buat rakyat,” katanya.

Dalam perutusan Anwar melalui peguamnya hari ini, beliau berkata perubahan institusi utama seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Jabatan Peguam Negara dan pihak polis amat diperlukan.

Beliau mendakwa agensi-agensi itu selama ini telah gagal membendung kegiatan rasuah dan salah guna kuasa.

Selain itu, Anwar juga menuntut perubahan sistem pilihan raya, seperti yang digesa BERSIH, serta pemansuhan Akta Hasutan serta undang-undang antidemokrasi lain.

“Pada masa yang sama, Akta Hasutan dan pelbagai jenis undang-undang lain yang bersifat kuku besi masih digunakan untuk menutup mulut rakyat.

“Dari sebalik tembok besi ini, saya berasa amat bimbang dan risau buat tanah air kita,” kata Anwar.

Menyentuh siasatan terhadap dakwaan pengaliran dana syarikat berkaitan 1MDB ke akaun Najib, Anwar berkata perkara itu menjadi sejarah kerana “seorang perdana menteri disiasat atas dakwaan penyelewengan wang”.

“Siasatan ini berlaku pada ketika rakyat menghadapi kenaikan harga barang, GST yang teramat membebankan dan ketidakpastian hala tuju ekonomi negara yang paling teruk sejak krisis kewangan Asia tahun 1997,” katanya.

Najib menafikan dakwaan oleh media antarabangsa The Wall Street Journal (WSJ) itu. 

Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?
  
Sumber Berita   

Anuar: Tukar PM gaya Dr M takkan ke mana
Read more ...

Monday, July 13, 2015

Mohamad Sabu umum penubuhan parti Gerakan Harapan Baru

Mohamad Sabu - Sumber: Astro Awani

KUALA LUMPUR: Satu parti politik baru diterajui pemimpin progresif dalam parti PAS yang kalah semasa pemilihan parti baru-baru ini diumumkan penubuhannya hari ini.

Pengerusi parti tersebut, Mohamad Sabu berkata, parti yang dinamakan sebagai Gerakan Harapan Baru itu dilihat sebagai satu platform untuk menggerakkan semula kerjasama parti politik di pihak pembangkang.

"Parti ini berteraskan Islam dengan pendekatan inklusif, progresif dan mengambil peduli terhadap rakyat.

"Ini merupakan permulaan kepada kerjasama baru atau Pakatan Rakyat 2.0," kata beliau, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Antara pemimpin yang turut hadir pada majlis pelancaran tersebut ialah  bekas calon presiden PAS Ahmad Awang, bekas ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Dzulkefly Ahmad dan bekas naib presiden PAS Salahuddin Ayub.

Selain mereka, turut hadir ialah anak bekas presiden PAS, Muhammad Faiz Fadzil, bekas menteri besar Selangor Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Tambah Mohamad, parti itu tidak menolak matlamat penubuhannya sebagai sebuah parti politik yang terbuka kepada semua kaum.

"Buat masa ini, permohonon pendaftaran parti sudah dihantar kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) dan menunggu kelulusannya. 

Anda Mahu Berkongsi Berita Ini?



Read more ...

Adik PM gembira dengan kenyataan BNM

Datuk Seri Nazir Razak - malaysiakini.com

Adik kepada perdana menteri, Datuk Seri Nazir Razak memuji sikap Bank Negara Malaysia yang disifatkannya cekal dalam membongkar kebenaran dalam skandal 1MDB.

Pengerusi kumpulan CIMB itu menyatakan demikian dalam satu tulisannya di Instagram.

"Bank Negara Malaysia kekal dengan pendiriannya... dan tidak akan mengkhianati kepercayaan orang awam.

"Kenyataan hebat – tepat waktu, teguh dan jelas,” kata Nazir mengulas kenyataan bank pusat itu yang menafikan bahawa tiga pegawai tinggi bank tersebut kini disiasat atas dakwaan kebocoran maklumat sensitif kepada Wall Street Journal.

Dakwaan itu dibuat oleh seorang penulis blog, Raja Petra Kamarudin.

BNM dalam kenyataannya semalam berikrar untuk membongkar kebenaran dalam skandal tersebut dengan adil dan saksama.

"Dalam menjalankan tanggungjawabnya, bank ini tidak memihak kepada mana-mana puak dan tidak akan mengkhianati kepercayaan orang awam.

 "Bank Negara Malaysia juga akan menyiasat mana-mana pelanggaran ke atas undang-undang yang ditadbirnya,” kenyataan itu dipetik.


Read more ...

Nora Danish buat saya selesa

                                       PELAKON, Aaron Aziz. - Foto Nur Adibah Ahmad Izam

KUALA LUMPUR: Pernah bergandingan dengan Nora Danish sebelum ini dalam supertelefilem Cikgu Timah Sekolah Bandar, mereka sekali lagi disatukan dalam filem Sayu Yang Syukur (SYS) terbitan Nusan Bakti Corporation Sdn Bhd.

Filem SYS turut menjadi percubaan kedua Aaron yang dua kali pernah memenangi gelaran Bintang Paling Popular, Anugerah Bintang Popular BH 2011 dan 2013, di kerusi pengarah. Filem berkenaan juga sudah selesai penggambaran. Sebagai pengarah untuk filem itu, Aaron juga mempunyai 'kuasa' membuat pilihan pelakon mana yang dirasakan sesuai termasuklah memilih Nora Danish sebagai teraju utama filem berkenaan.

Malah sepanjang penggambaran, Nora juga membuatkan Aaron selesa memikul tugasnya sebagai pengarah dan pelakon pada masa yang sama. "Nora juga diakui mempunyai populariti yang hebat. Dia juga sangat kebal di laman sosial. Lihat saja pengikutnya di laman Instagram. Dia sangat sporting dan bersedia menerima teguran. Dia tidak memberi saya halangan untuk membetulkan dalam aspek lakonan dan sekali gus ke arah mencapai apa yang saya inginkan dalam filem ini. "Sebagai pengarah, saya lihat gandingan kami (dengan Nora) sebagai sesuatu yang segar.

Sudah tentu mana-mana produksi mengharapkan gandingan yang dipilih akan disukai penonton. Ia antara satu perkara penting yang sering difikirkan pengarah apabila menghasilkan sesebuah cerita. Saya yakin dan optimis, gandingan segar ini akan diterima. "Dia juga seorang pelakon yang sangat profesional. Dia membuatkan saya selesa untuk menjalankan tugas sebagai pelakon dan pengarah pada masa yang sama," kata suami kepada Diyana Halik itu yang pernah mengarahkan filem Romeo Kota ditayangkan beberapa bulan lalu. Dalam perkembangan lain, Aaron sepatutnya terbang ke Hong Kong pada 29 Jun lalu dan dijangka kembali ke tanah air dua hari sebelum Syawal menjelma untuk membintangi filem di sana. Tetapi atas beberapa sebab, pihak produksi menukar tarikh lain.  


                                 Nora Danish - rentakartis.com

"Sebelum ini saya pernah berlakon pegang watak penjahat untuk sebuah filem dari Hong Kong berjudul Special Female Force, tetapi sekadar memegang peranan kecil dan melakonkan beberapa babak saja. Ketika itu saya menjalani penggambaran dua hari di Hong Kong dan seminggu di Malaysia. Alhamdulillah menerusi kenalan dan rangkaian yang sama dari filem itu, saya ditawarkan berlakon kali ini pula.

"Kali ini, ada sebuah produksi di Hong Kong yang menawarkan saya watak pelakon pembantu pula. Inilah peluang saya untuk mengetengahkan bakat lakonan ke peringkat antarabangsa. Cuma penggambaran berlangsung di bulan Ramadan. Ia cerita aksi dan judulnya dalam bahasa Cina. Permintaan saya untuk menjalani penggambaran selepas raya juga diperkenankan pihak mereka," katanya.

Dalam filem SYS, Aaron memegang watak sebagai Que Daim manakala Nora pula memikul tanggungjawab untuk peranan Nurliana. Atas satu peristiwa mereka bertemu dan Que Daim sebenarnya mahu memohon maaf atas apa yang dilakukannya terhadap Nurliana. Que Daim digambarkan sebagai lelaki kaya yang boleh memperoleh apa sahaja yang diingini.

Tanpa disedari, Que Daim memendam perasaan cinta terhadap Nurliana. Namun Nurliana bukan gadis lain yang senang untuk dia dapat sekelip mata. Cintanya ditolak dan sungguh tragik. Malahan pada masa yang sama, Nurliana juga banyak bermain dengan emosi kerana dalam dilema berdepan dengan kemelut kehidupan serta memilih dua lelaki yang hadir.

Filem ini mengambil lokasi di sekitar Jelebu, Kuala Selangor, Hulu Langat dan Kuala Lumpur. Mengikut Aaron, filem arahannya itu menyerlahkan kelainan tersendiri. Kebimbangan tetap berlegar di fikiran Aaron kerana menggunakan formula dan konsep lain sekali gus menanti debaran bagaimana penerimaan penonton yang selama ini lebih disajikan dengan genre serta formula yang sama.


Sumber  

Nora Danish buat saya selesa
Read more ...

Balas Dendam, ISIS Godam Facebook & Twitter PDRM

Logo Anonghost

LAMAN Facebook dan Twitter Polis DiRaja Malaysia (PDRM) baru sahaja digodam sebentar tadi oleh kumpulan yang menggelarkan diri mereka sebagai AnonGhost.

Imej laman dan avatar di web kemudiannya diubah kepada gambar yang menyokong kumpulan militan ISIS.

Gambar tentera ISIS turut dimuat naik oleh mereka dengan mesej “Viva Islamic State”.

AnonGhost ialah kumpulan penggodam yang menjadi terkenal selepas berjaya menggodam laman web Israel untuk memaparkan mesej pro Palestine.

Dipercayai, mereka terdiri daripada 15 penggodam/aktivis yang berpangkalan di Eropah, Afrika Utara dan Timur Tengah.

Mereka juga bertanggungjawab menggodam laman Bangsa Bangsa Bersatu (United Nation) dan memaparkan gambar kanak-kanak Palestin yang terkorban akibat operasi Protective Eagle yang dilancarkan rejim Zionis tahun lalu.
anon

Selain itu mereka juga dipercayai mencuri data kad kredit pengguna di Israel dan kemudian menggunakannya untuk menderma kepada badan amal Palestin.

Tindakan menggodam laman Facebook dan Twitter ini mungkin tindakan balas ekoran tindakan PDRM menangkap penyokong ISIS di Malaysia.

Setakat 3.55 petang ini,  laman Twitter PDRM seakan berjaya dikawal semula namun baru beberapa minit lepas, Twit terbaru daripada ‘mereka’ menunjukkan laman tersebut masih belum selamat sepenuhnya daripada kumpulan AnonGhost ini.


Read more ...

Saman PM terhadap Harakah berhubung 1MDB didengar 23 Julai

Perdana Menteri Malaysia, Dato Seri Najib Razak - Foto Reuters

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini menangguhkan kepada 23 Julai untuk mendengar permohonan Datuk Seri Najib Razak bagi membatalkan dua perenggan dalam pernyataan pembelaan Harakah dan Harakahdaily dalam saman fitnah yang difailkan Perdana Menteri berhubung isu 1MDB.

Hakim, Datuk Hue Siew Kheng menetapkan tarikh itu di dalam kamarnya dengan dihadiri peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun, Datuk Abu Bakar As-Sidek, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin dan Nor Emilia Iszeham, mewakili Najib, serta peguam Mohamed Hanipa Maidin, bagi pihak Harakah dan Harakahdaily.

Mohd Hafarizam ketika ditemui pemberita berkata, sepatutnya hari ini mahkamah akan mendengar permohonan itu, tetapi ditangguhkan selepas defendan pertama (Pengarah Urusan Harakah Dr Rosli Yaakob) memohon masa untuk meneliti dokumen berkaitan yang diperoleh Jumaat lalu.

Najib memohon untuk membatalkan dua perenggan dalam pernyataan pembelaan itu, berkaitan dakwaan ulasan yang adil dan perlindungan bersyarat, yang difailkan defendan. Najib memfailkan saman pada 18 Mac tahun ini dengan menamakan Pengarah Urusan Harakah Dr Rosli Yaakob dan Ketua Pengarang Harakahdaily Taufek Yahya, sebagai defendan. Saman itu membabitkan penerbitan artikel yang ditulis Rosli pada 19 Februari berkaitan isu dana 1MDB.

Menerusi pernyataan tuntutan, Najib berkata artikel itu mengandungi perkataan fitnah yang menggambarkan bahawa beliau sudah menyalah guna dana 1MDB. Oleh itu, kata beliau, penerbitan artikel itu telah menjejaskan reputasinya dan mengakibatkan beliau dikecam dalam media sosial dan media massa. Najib turut mendakwa Taufek gagal mengamalkan 'kewartawanan bertanggungjawab' dengan tidak mengesahkan kebenaran perkataan yang ditulisnya sebelum menerbitkan artikel itu.

Perdana Menteri mendakwa defendan sengaja menerbitkan artikel fitnah itu bagi meneruskan agenda tersendiri untuk menghancurkan kepercayaan dan keyakinan rakyat terhadapnya. Beliau menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk, ganti rugi teladan, faedah serta injunksi untuk menahan defendan atau pembantu mereka daripada menerbitkan artikel berkenaan. - BERNAMA

Read more ...

Friday, July 10, 2015

Lempar Daging Khinzir Ke Masjid, Penjara 3 Bulan

Mekanik Lee Tiaw Chong, 41, dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret hari ini selepas mengaku bersalah bagi kesalahan mencemarkan masjid dengan melempar cebisan daging khinzir ke Masjid Jamek Jalan Telaga Air pada Februari lepas. - Foto BERNAMA

BUTTERWORTH – Seorang mekanik dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini bagi kesalahan mencemarkan masjid dengan melempar cebisan daging khinzir, pada Februari lepas.

Lee Tiaw Chong, 41, dijatuhi hukuman itu selepas dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu di hadapan Majistret Muhammad Firdaus Abdul Wahab.

Tertuduh didakwa membaling cebisan daging khinzir di depan Masjid Jamek, Jalan Telaga Air dengan niat mengaibkan agama pada 1.30 pagi, 6 Feb lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 295 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Lee merayu kepada majistret supaya menjatuhkan hukuman ringan kerana perlu menanggung dua orang anak dan isteri serta mempunyai hutang rumah yang perlu dilangsaikan. – BERNAMA

https://youtu.be/18Xg2d56WDc

Lempar Daging Khinzir Ke Masjid, Penjara 3 Bulan

Read more ...

Duit Palsu RM50 Dibuat Semudah A B C (Video)




HENDAK belajar cara-cara membuat wang palsu?

Mudah sahaja, anda hanya perlu membuat tempahan paten ink pada roller yang berbentuk wang RM50 dan gunakan kertas yang berkualiti tinggi.

Kemudian pusingkan sahaja mengikut acuan roller, zas! Tercipalah wang kertas RM50 palsu, mudah kan?

Tetapi jangan ingat pihak Polis Diraja Malaysia tidak melakukkan kerja, sudah terlalu banyak sindiket-sindiket pembuatan wang palsu ditumpaskan oleh pihak berkuasa, cuma sindiket wang palsu ini bak cendawan yang tumbuh selepas hujan sahaja.

Justeru, kalau anda ada menyimpan impian nak buat benda-benda camni, elok lupakan la yea…

https://www.youtube.com/watch?v=t4vhmrHUnKk&feature=youtu.be

Menerusi video yang dikongsikan, cara inilah yang digunakan oleh penjenayah dalam menghasilkan wang palsu.

Apa yang mengejutkan ialah ciri-ciri yang terdapat pada wang tersebut seperti tandatangan
bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Ahmad Mohd Don dan wajah cetakan muka Yang Di-Pertuan Agong Malaysia yang pertama adalah sangat terperinci.

Sehingga kini, kami masih tidak mempunyai maklumat mengenai tarikh dan tempat video tersebut dirakam.

Apa-apa pun kami mengharapkan pihak berkuasa segera menyiasat video cetakan wang palsu ini sebelum sindiket-sindiket ini berleluasa!


 Duit Palsu RM50 Dibuat Semudah A B C (Video)

Sumber: mynewshub.cc
Read more ...

Popular Posts

Berita Harian

Malaysia Kini

Mypotnews Links

Submit ExpressFree Webmaster Tools
Ping search engines.

Contact Form

Name

Email *

Message *