Recent Post

Sunday, September 25, 2016

Kehidupan Sebagai Ibu Tunggal Bukan Satu Bebanan – Fasha Sandha

Sudah sembilan bulan pelakon Fasha Sandha bercerai dan memikul tanggungjawab sebagai seorang ibu tunggal kepada dua orang anaknya iaitu Putra Rayfal Ramli dan Putri Raysha Jemaima.

Ramai sebenarnya yang bersimpati dengan nasib Fasha terutama sekali peminat tegar beliau. Namun, buat Fasha kehidupan sebagai seorang ibu tunggal bukanlah satu bebanan buat dirinya dan ia tidaklah terlalu berat seperti yang dianggap oleh masyarakat.

Sebenarnya dugaan sebagai seorang ibu tunggal tidak seperti yang orang lain fikirkan kerana jika kita berpegang kepada ajaran agama dan yakin semua yang berlaku ada hikmah, Insya-Allah akan rasa tenang. Apa yang paling penting kena teruskan kehidupan dan sentiasa positif.

Menurut Fasha, anak-anaknya adalah penguat semangat beliau untuk terus kekal tabah. Apa yang membuatkan beliau terharu ialah anak-anaknya begitu rapat antara satu sama lain meskipun mereka masih lagi kecil.

Saya perlu kuat kerana jika saya lemah mungkin saya senang ditindas tetapi Alhamdulillah Allah berikan saya dua kekuatan iaitu anak-anak saya.

Terharu juga saya kerana mereka disayangi oleh ramai orang malah mereka rapat dan manja dengan bekas suami walaupun kami tidak lagi bersama.

Pada masa yang sama, Fasha memberitahu beliau sudah bersedia untuk membuka pintu hatinya untuk bertemu dengan orang lain. Walaubagaimanapun, beliau tidak mahu terburu-buru mencari pengganti dan mahukan sebarang perasaan cinta dan jodoh datang secara semulajadi.

Macam mana sedih pun Fasha dengan penceraian lalu, ia tidak bermakna beliau harus terus berduka bukan? InshaAllah, mungkin pada masa hadapan Fasha akan bertemu dengan lelaki yang benar-benar dapat menjaga dan menyayangi anak-anaknya dengan baik dan berharap hubungan itu akan berkekalan sehingga akhir hayat.

Sumber Berita : mStar Online

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.
Read more ...
Blogger Widgets

Husam: Saman di AS perlu diubah suai - Malaysiakini (caruman) (subscription)

Datuk Husam Musa berkata dakwaan bahawa saman yang dikemukakannya bersama Matthias Chang untuk membawa pulang aset serta wang diselewengkan dari dana 1MDB ditolak adalah tidak benar.

Kata bekas exco kanan Kelantan itu apa yang berlaku adalah penarikan balik saman berkenaan secara sukarela dan ia boleh dikemukakan semula pada masa depan.

"Kami perlu menyesuaikan saman ini dengan perkembangan-perkembangan (terbaru) ini, tanpa melupuskan usaha kami untuk membawa pulang harta dan wang yang diselewengkan dari 1MDB.

"Usaha ini sepatutnya dilakukan oleh kerajaan Malaysia sebagai pihak yang diamanahkan memelihara kepentingan negara ini.

"Malangnya, kerajaan tidak berbuat demikian. Seakan mereka bergembira wang negara hilang dan berharap kes penyelewengan wang negara ditutup begitu saja," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Malaysiakini melaporkan saman difailkan Husam serta Chang - bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad - pada Ogos lalu digugurkan dari mahkamah di AS.

Saman itu difailkan peguam mereka pada 11 Ogos.

Berikut adalah kenyataan penuh Husam berhubung isu berkenaan.

PENJELASAN PENARIKAN BALIK SAMAN SECARA SUKARELA*

Respon segera Datuk Seri Salleh Said Keruak, Menteri Komunikasi dan Multimedia memeranjatkan saya.

Ia menunjukkan saman kami untuk membawa pulang aset dan wang yang diselewengkan dari 1MDB meninggalkan kesan ke atas kerajaan.

Namun begitu, kenyataan bahawa saman kami ditolak adalah tidak tepat.

Apa yang berlaku adalah penarikan balik secara sukarela atau VOLUNTARY DISMISSAL di bawah Rule 41(a)(1)(A)(i) of the Federal Rules of Civil Procedure, Amerika Syarikat, tanpa prejudis.

Ini bermakna kami dibenarkan untuk memfailkan semula kes ini.

Antara lain kerana perkembangan terbaru berkait kes DOJ (Jabatan Kehakiman AS) termasuk Red Granite telah bersetuju memasukkan permohonan bersama DOJ untuk mengehadkan pembekuan akaun dan pendapatan syarikat itu kepada filem The Wolf of The Wall Street dan Friends With Kids sahaja.

Akaun keseluruhan Red Granite dan pendapatan Red Granite daripada filem lain adalah dilepaskan.

Friends With Kids pertama kali diketahui ada kaitan dengan wang berasal dari 1MDB seperti kenyataan dalam permohonan bersama itu.

Permohonan bersama ini menunjukkan Red Granite, untuk satu tahap tertentu mengakui dua filem ini ada sebab untuk dinamakan oleh DOJ dalam saman mereka.

Hakim Mahkamah Central District of California, Western Division pada 16 Ogos 2016, telah memberikan perintah seperti permohonan bersama itu.

Antaranya, hanya akaun dan pendapatan dari kedua filem itu yang dimasukkan ke akaun khas sementara menunggu keputusan perbicaraan penuh.

Oleh itu, kenyataan Red Granite bahawa saman kami adalah fractious adalah tertolak.

Jika tidak, mengapa Red Granite memasukkan permohonan bersama dengan DOJ selepas DOJ memasukkan permohonan ex parte ke atas Red Granite sebelum itu.

Kami perlu menyesuaikan saman ini dengan perkembangan-perkembangan ini, tanpa melupuskan usaha kami untuk membawa pulang harta dan wang yang diselewengkan dari 1MDB.

Usaha ini sepatutnya DILAKUKAN OLEH KERAJAAN MALAYSIA sebagai pihak yang diamanahkan memelihara kepentingan negara ini.

Malangnya, kerajaan tidak berbuat demikian. Seakan mereka bergembira wang negara ini hilang begitu sahaja dan berharap kes penyelewengan wang negara ditutup begitu sahaja.

Harapan itu adalah sia-sia.

Sementara itu Chang pula memberitahu Malaysiakini mereka tahu apa yang dibuat berhubung saman berkenaan, malah ia adalah sebahagian daripada perancangan kedua-duanya.

"Jangan bimbang. Ketawa yang terbaik adalah ketawa yang terakhir. Kenyataan media Salleh terlalu awal.

"Kami tahu apa yang kami buat. Tonton klip video ucapan saya (berjudul) DOJ Bombshell sekali lagi. Tak lama lagi dia terpaksa menelan semula kata-katanya. Percayalah kepada Tuhan," kata Chang melalui WhatsApp.

Read more ...

TV3 Siar Drama Pilihan ANUGERAH SKRIN 2016

Anugerah paling berprestij anjuran TV3, Anugerah Skrin kembali untuk memberi pengiktirafan kepada karyawan-karyawan seni tanah air pada bulan November ini.

Bagi menyemarakkan lagi debaran Anugerah Skrin 2016 (ASK 2016), TV3 bakal menayangkan 8 drama yang tercalon pada setiap hari Ahad pukul 3.00 petang dari 25 September 2016 hingga 13 November 2016. Antaranya, Pondok Itu Rumahku, Fatin, Anak Ibu Buangan Ibu, Khilaf Seorang Isteri, Calon Syurga, Cermin Kasih, Bila Tiba Saatnya dan Ku Haramkan Susu Itu.

Ku Haramkan Susu Itu (1)

Sejak diperkenalkan pada tahun 1994, Anugerah Skrin meneruskan usaha untuk menjulang bakat dan memberi pengiktirafan kepada penggiat-penggiat seni dan karyawan tanah air. Seperti tahun sebelumnya, selain rangkaian televisyen di bawah naungan Media Prima Berhad yang terdiri daripada TV3, NTV7, 8TV dan TV9, pihak penganjur turut menjemput stesen televisyen RTM, ASTRO, TV Al-Hijrah dan Hypp TV untuk sama-sama menyertai anugerah yang berprestij ini.

Kesemua rangkaian televisyen ini layak untuk menghantar penyertaan bagi terbitan drama dan terbitan program dalaman yang pernah disiarkan di stesen televisyen mereka untuk merebut anugerah bagi kategori yang dipertandingkan mengikut syarat yang telah ditetapkan.

Cik Sherina Nordin, Pengurus Besar Kumpulan, Kumpulan Pengurusan Jenama dan Rancangan TV3 & TV9 berkata,

"Penganjuran Anugerah Skrin bukan sahaja merupakan platform kepada penggiat seni tanah air untuk memperkembangkan lagi bakat seni, malah ia juga pemangkin bagi mereka untuk terus berkarya secara kreatif dalam menghasilkan produk yang bermutu tinggi. Walaupun terdapat rakan penyiar yang tarik diri, tetapi kami tetap optimis kerana ASK 2016 mampu memberikan persaingan hebat kepada karya-karya yang tercalon."

Anugerah Skrin Kembali Saksikan 8 Drama Pilihan Anugerah Skrin 2016 Setiap Hari Ahad, 3.00 Petang

Berikut adalah 8 drama pilihan ASK 2016 yang bakal disiarkan pada setiap hari Ahad pukul 3.00 petang bermula 25 September 2016:

Pondok Itu Rumah Ku (4)

PONDOK ITU RUMAHKU (25 September 2016)Pelakon: Adik Danish Hazriq, Amirul Faqeem DFKL, Nasir Bilal Khan, Amyza Aznan, Ku Faridah, Wilma Muhammad, Amir Pelawak, Nina Iskandar, Farah Nadia, Nafiz Muaz DFKLMengisahkan tentang keluarga yang miskin dan daif iaitu Pak Sudin dan isterinya Rahimah serta dua orang anaknya. Konflik bermula apabila Pak Sudin menjual Syukri kepada sepasang suami isteri yang tinggal di bandar kerana kesempitan hidup dan sikap Pak Sudin yang gemar berjudi dan berhutang. Syukri telah melarikan diri dan hidup sebagai gelandangan. Di situ, Syukri bertemu dengan Yanti dan mereka menjadi akrab. Syukri pernah pulang ke kampung dan curi-curi melihat rumah lamanya dari jauh. Dia juga melawat kubur arwah ibunya. Naluri kerinduan Syukri begitu kuat untuk mencari adiknya dan ingin melupakan segala kenangan pahit yang pernah Pak Sudin lakukan terhadap mereka. Suatu hari, seorang pemuda menegurnya kerana berada di kubur arwah ibunya. Jodoh menemukan Syukri kerana pemuda itu adalah adiknya yang sudah terpisah sekian lama.

FATIN (2 Oktober 2016)Pelakon: Sharifah Amani, Adik Yuyun, Pekin Ibrahim, Nadia Aqilah, Nadiya NisaaFaz, seorang ibu muda dan telah berpisah dengan suaminya. Hasil perkahwinan itu, Faz dikurniakan seorang anak bernama Fatin. Fatin dibesarkan oleh bapanya sehinggalah bapanya meninggal dunia dan dia dijaga oleh neneknya. Apabila tiba waktu neneknya menunaikan umrah, Fatin diserahkan kepada Faz. Bagi Faz, menjaga seorang anak selama sebulan adalah sesuatu yang janggal dan asing baginya. Selama ini hidupnya bebas. Kini dia terpaksa membesarkan anak kandungnya itu. Selama sebulan, pelbagai perkara yang berlaku telah menyedarkan Faz untuk mengerti pengorbanan dan kasih sayang seorang ibu terhadap Fatin. Tiba waktu untuk menghantar Fatin kepada ibu mentuanya semula. Faz rasa kosong. Barulah dia sedar dan menghargai nilai seorang anak yang selama ini dikandungnya.

ANAK IBU BUANGAN IBU (9 Oktober 2016)Pelakon: Janna Nick, Aida Aris, Azri Iskandar, Johan As'ari, LydiawatiHanim dan R oslan mengambil seorang anak angkat perempuan yang diberi nama Putri Aisyah apabila perkahwinan mereka tidak dikurniakan anak. Kasih sayang yang diberikan kepada Putri bagai menatang minyak yang penuh. Semuanya tampak indah sehinggalah sikap Putri mula berubah apabila menginjak remaja. Putri berlakon baik di depan Roslan setiap kali Roslan pulang ke rumah. Putri yang masih belum menamatkan pangajian tiba-tiba mendesak ibu bapanya untuk berkahwin dengan Shah. Belum pun reda kesedihan Hanim, dia diuji apabila Putri mahu berpindah keluar dan seolah-olah menyisihkan Hanim dan Roslan dalam hidupnya. Puteri terkejut apabila mendapati yang selama ini suaminya ialah pengedar dadah. Dia mula mencari Hanim semula untuk menumpang kasih tetapi mereka telah berpindah. Putri bertambah sedih apabila baru mendapat tahu bahawa dia sebenarnya hanyalah seorang anak angkat.

KHILAF SEORANG ISTERI (16 Oktober 2016)Pelakon: Syatilla Melvin, Fezrul Khan, Tasha Shila, Fizz Fairuz, Adik Amanda HarizMuiz dan Thalia merupakan bekas suami isteri yang mempunyai seorang anak bernama Aryan. Muiz dan Thalia, kedua-duanya telah pun berkahwin lain. Muiz seorang pengurus kewangan di sebuah syarikat besar berkahwin dengan Ryna seorang eksekutif perundangan. Thalia yang merupakan seorang eksekutif pentadbiran bertemu jodoh buat kali kedua dengan Jimmy, seorang pengarah drama muda yang berbakat ketika Jimmy sering mengadakan penggambaran di pejabat Thalia. Kedua-duanya melalui pengalaman yang berbeza dalam perkahwinan baharu mereka sekaligus menyebabkan mereka terkenang bekas pasangan serta kesilapan yang pernah mereka lakukan.

Calon Syurga (3)

CALON SYURGA (23 Oktober 2016)Pelakon: Shukri Yahaya, Norlia Ramli, Jalil Hamid, Octavia ManroseAliff seorang remaja yang degil dan sukar untuk mendengar nasihat ibu bapanya, Mak Tom & Pak Abu. Suatu hari, Aliff tidak pulang ke rumah untuk beberapa hari kerana bergaduh dengan Mak Tom. Setelah pulang, Aliff terkejut apabila melihat Mak Tom sudah tidak mampu bergerak banyak kerana diserang angin ahmar. Namun, hati Aliff terbuka apabila melihat Mak Tom masih menyediakan keperluan rumahtangga seperti memasak dan sebagainya. Aliff mula berubah menjadi anak yang soleh dan taat kepada ibu bapanya sehinggalah muncul Dina, teman wanitanya yang mula cemburu dan benci akan tindakan Aliff yang masih mahu menjaga ibunya yang cacat. Dina mengugut untuk putus hubungan sekiranya Aliff masih tetap menjaga Mak Tom yang cacat. Aliff memilih untuk mencium bau syurga dengan menjaga ibunya dengan penuh kasih sayang.

Cermin Kasih (3)

CERMIN KASIH (30 Oktober 2016)Pelakon: Tiz Zaqyah, Shaheizy Sam, Adik Luvvna, Fazlina Ahmad Daud, Mak Engku, Wilma, Zulkifli IsmailKehidupan Marina bertukar apabila dijodohkan dengan pemuda pilihan orang tuanya iaitu Amran. Hakikatnya, Amran adalah pengedar dadah. Marina dipaksa oleh Amran untuk terlibat sama dan akhirnya dia diberkas polis. Amran pula meninggal dunia akibat ditembak polis. Melalui sisi gelap di penjara, Marina disahkan mengandung. Gangguan emosi melanda Marina dan akhirnya lahirlah Maryam. Selaras dengan peraturan penjara, Maryam dipisahkan daripada Marina apabila menginjak 3 tahun. Maryam dipelihara oleh ibu bapa Marina iaitu Pak Hamdan dan Mak Jah. Mereka hanya dipertemukan di antara cermin kaca setiap kali melawat Marina di penjara. Tiba hari pembebasan Marina. Dia pulang dan mendapati sekujur tubuh Maryam di atas katil menanti kepulangannya. Maryam meninggal dunia pada hari yang sama Marina dibebaskan. Namun, hajatnya untuk mengucup dahi anaknya tercapai sebe lum Maryam pergi buat selamanya.

BILA TIBA SAATNYA (6 November 2016)Pelakon: Rusdi Ramli, Nazim Othman, Nina Baharum, Kodi Rasyeed, Syazwan Zulkifli, Faezah Ilai, Jay IswazirJenazah Nazim dan Rozman dikebumikan pada tempat dan waktu yang sama. Orang kampung kecoh dan membandingkan cara kedua-dua kematian itu. Aziz yang turut bersimpati cuba menyiasat agar semua dapat pengajaran dan tak mahu sesiapa diaibkan. Dahulunya, Nazim hidup berfoya-foya di kelab malam. Sehinggalah satu malam, isteri Nazim tumpah darah. Bermula hari itu Nazim menjaga solatnya dan berusaha mencari rezeki halal. Suatu malam, Nazim ke kelab malam dan memujuk rakannya, Azmir untuk pulang. Azmir bengang dan mereka bergaduh hingga berlaku pertumpahan darah. Kisah Rozman pula, dia seorang pemuda kampung yang suka melepak. Nasihat ibunya hanya digelak saja. Rozman bengang apabila tiada duit untuk membeli makanan pada siang hari ketika bulan puasa dan akhirnya Rozman mencuri duit tabung masjid. Suatu malam, Rozman cuba curi lagi tapi dia berpura-pur a untuk solat setelah mencuri. Ketika mengangkat takbir, Rozman diserang sakit jantung dan meninggal dunia.

KU HARAMKAN SUSU ITU (13 November 2016)Pelakon: Zarina Zainuddin, Amyza Aznan, Hafeez Mikail, Mia AhmadKisah pertama mengenai Zainab, ibu tunggal yang mempunyai seorang anak bernama Tamar. Tamar bekerja di Shah Alam dan setelah berkahwin dengan Alisya, mereka tetap tinggal di kampung. Kehidupan Tamar serba senang, namun Zainab & Alisya langsung tidak mengetahui pekerjaan Tamar. Kisah kedua pula berkenaan Sakinah, juga seorang ibu tunggal yang mempunyai seorang anak bernama Azrin, penagih dadah akibat kurang kasih sayang dan didikan yang sempurna. Setelah sekian lama Tamar tidak pulang, Zainab dan Alisya ke Shah Alam untuk menjejaki Tamar. Pada ketika itu, orang kanan Tamar sedang mencari wanita baru untuk dijadikan pelacur dan Alisya menjadi mangsa. Ketika dijumpai, Tamar cuba menerangkan perkara sebenar namun Zainab dan Alisya lari dan bermula adegan kejar mengejar yang berakhir dengan kemalangan apabila kereta dipandu Tamar bertembung dengan motosikal Azrin, pelanggan Tamar yang sering mendapatkan bekalan dadah.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari laman web www.tv3.com.my dan ikuti juga laman sosial Facebook, Twitter, Youtube dan Instagram TV3 iaitu @TV3Malaysia.

Pondok Itu Rumah Ku (2)

Ku Haramkan Susu Itu (3)

Ku Haramkan Susu Itu (2)

Related

Komen via Facebook

Komen

Read more ...

(34 Gambar) Antara Spesis Kucing-Kucing 'Gebus' Yang Buatkan Peminat Kucing Rambang Mata Bila Tengok

Kucing adalah sejenis haiwan manja yang cukup comel dan paling sesuai dijadikan haiwan peliharaan, telatahnya yang lincah, nakal, ,manja dan kadang-kadang malas sudah pasti mencuit hati kita yang memeliharanya.

Melihat sifat kucing itu sendiri membuatkan rasa Ailurofobia atau rasa sayang terhadap kucing itu timbul, ada kucing bila kita tidur dia datang himpit kita tidur sekali, ada kucing yang seolah-olah faham akan jiwa kita semasa, jadi mereka datang menyendel, jadi tidak hairanlah ada mereka yang kematian kucing sanggup menangis.

Ada kajian yang dilakukan oleh saintis barat mengatakan manusia yang membela kucing peliharaan akan mempunyai hayat yang lebih panjang, lebih kurang tekanan dalam hidup dan kurang diserang serangan jantung.

Ada yang kita bela kucing kampung biasa, ada mereka yang kita kucing tempatan, ada antara kita mengambil kucing terbiar untuk dijaga dan ada yang mampu membeli kucing import yang agak mahal.

Sejak semalam admin ada search nak beli k ucing, nak belikan untuk seseorang, (siapa orang tu, ade la). terjumpa satu Facebook ini nama Kucing Termurah, banyaknya kucing comel-comel dia jual, macam-macam jenis ada, dalam banyak-banyak dia jual paling murah.

Admin PM dia mintak gambar kata nak pilih, serius comel-comel semua, gebus gitu, katanya kucing-kucing ini memang menjadi buruan peminat kucing di Malaysia.

Jom tengok gambar-gambar yang dia bagi.

Comel-comelkan, rambang mata pula nak pilih mana satu. Apa yang menarik, bila kita beli kucing ni, akan diberikan sijil lahir kucing dan passport kepada kita, katanya, pasport tu membolehkan kita bawa kucing ini ke mana-mana negara kita pergi. menarik.(maaf la, tak pernah ada kucing import) Apa yang menarik lagi, di belakang setiap kucing telah ditanam cip untuk membolehkan pemilik kucing dikenal pasti apabila di scan. Banyak benda baru admin dapat semalam, rupanya kucing pun ada pasport dengan sijil lahir sekarang ni kan, dalam buat perbandingan, brader ni memang jual paling murah dari orang lain, sekarang cuma kena buat pilihan.

Ini adalah Facebook dan Instagram brader tu, banyak lagi gambar kucing sampai rambang mata.

Kucing Termurah (Fb owner)

PET ZONE PURE (FB)

Pet Zone Local & Import (Insta)

- Siakapkeli.my
Read more ...

Husam: Saman di AS perlu diubah suai

Datuk Husam Musa berkata dakwaan bahawa saman yang dikemukakannya bersama Matthias Chang untuk membawa pulang aset serta wang diselewengkan dari dana 1MDB ditolak adalah tidak benar.

Kata bekas exco kanan Kelantan itu apa yang berlaku adalah penarikan balik saman berkenaan secara sukarela dan ia boleh dikemukakan semula pada masa depan.

"Kami perlu menyesuaikan saman ini dengan perkembangan-perkembangan (terbaru) ini, tanpa melupuskan usaha kami untuk membawa pulang harta dan wang yang diselewengkan dari 1MDB.

"Usaha ini sepatutnya dilakukan oleh kerajaan Malaysia sebagai pihak yang diamanahkan memelihara kepentingan negara ini.

"Malangnya, kerajaan tidak berbuat demikian. Seakan mereka bergembira wang negara hilang dan berharap kes penyelewengan wang negara ditutup begitu saja," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Malaysiakini melaporkan saman difailkan Husam serta Chang - bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad - pada Ogos lalu digugurkan dari mahkamah di AS.

Saman itu difailkan peguam mereka pada 11 Ogos.

Berikut adalah kenyataan penuh Husam berhubung isu berkenaan.

PENJELASAN PENARIKAN BALIK SAMAN SECARA SUKARELA*

Respon segera Datuk Seri Salleh Said Keruak, Menteri Komunikasi dan Multimedia memeranjatkan saya.

Ia menunjukkan saman kami untuk membawa pulang aset dan wang yang diselewengkan dari 1MDB meninggalkan kesan ke atas kerajaan.

Namun begitu, kenyataan bahawa saman kami ditolak adalah tidak tepat.

Apa yang berlaku adalah penarikan balik secara sukarela atau VOLUNTARY DISMISSAL di bawah Rule 41(a)(1)(A)(i) of the Federal Rules of Civil Procedure, Amerika Syarikat, tanpa prejudis.

Ini bermakna kami dibenarkan untuk memfailkan semula kes ini.

Antara lain kerana perkembangan terbaru berkait kes DOJ (Jabatan Kehakiman AS) termasuk Red Granite telah bersetuju memasukkan permohonan bersama DOJ untuk mengehadkan pembekuan akaun dan pendapatan syarikat itu kepada filem The Wolf of The Wall Street dan Friends With Kids sahaja.

Akaun keseluruhan Red Granite dan pendapatan Red Granite daripada filem lain adalah dilepaskan.

Friends With Kids pertama kali diketahui ada kaitan dengan wang berasal dari 1MDB seperti kenyataan dalam permohonan bersama itu.

Permohonan bersama ini menunjukkan Red Granite, untuk satu tahap tertentu mengakui dua filem ini ada sebab untuk dinamakan oleh DOJ dalam saman mereka.

Hakim Mahkamah Central District of California, Western Division pada 16 Ogos 2016, telah memberikan perintah seperti permohonan bersama itu.

Antaranya, hanya akaun dan pendapatan dari kedua filem itu yang dimasukkan ke akaun khas sementara menunggu keputusan perbicaraan penuh.

Oleh itu, kenyataan Red Granite bahawa saman kami adalah fractious adalah tertolak.

Jika tidak, mengapa Red Granite memasukkan permohonan bersama dengan DOJ selepas DOJ memasukkan permohonan ex parte ke atas Red Granite sebelum itu.

Kami perlu menyesuaikan saman ini dengan perkembangan-perkembangan ini, tanpa melupuskan usaha kami untuk membawa pulang harta dan wang yang diselewengkan dari 1MDB.

Usaha ini sepatutnya DILAKUKAN OLEH KERAJAAN MALAYSIA sebagai pihak yang diamanahkan memelihara kepentingan negara ini.

Malangnya, kerajaan tidak berbuat demikian. Seakan mereka bergembira wang negara ini hilang begitu sahaja dan berharap kes penyelewengan wang negara ditutup begitu sahaja.

Harapan itu adalah sia-sia.

Sementara itu Chang pula memberitahu Malaysiakini mereka tahu apa yang dibuat berhubung saman berkenaan, malah ia adalah sebahagian daripada perancangan kedua-duanya.

"Jangan bimbang. Ketawa yang terbaik adalah ketawa yang terakhir. Kenyataan media Salleh terlalu awal.

"Kami tahu apa yang kami buat. Tonton klip video ucapan saya (berjudul) DOJ Bombshell sekali lagi. Tak lama lagi dia terpaksa menelan semula kata-katanya. Percayalah kepada Tuhan," kata Chang melalui WhatsApp.

Read more ...

Saturday, September 24, 2016

Tahanan Guantanamo warga Malaysia mungkin dipindah ke penjara di tanah air - Kosmo!

Tahanan Guantanamo warga Malaysia mungkin dipindah ke penjara di tanah air

23/09/2016 8:51pm

NEW YORK - Mohamad Bashir Lap, seorang daripada dua tahanan warga Malaysia di kem tahanan Guantanamo Bay, mungkin dipindahkan ke penjara di tanah air dan menjalani proses deradikalisasi.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, perkara itu dimaklumkan dalam pertemuannya dengan Perutusan Khas Amerika Syarikat Mengenai Penutupan Guantanamo, Lee Wolowsky di sini pada Rabu.

"Kemungkinan itu selari dengan usaha kita untuk membawa pulang tahanan Malaysia di Guantanamo Bay," katanya kepada wartawan Malaysia pada Khamis.

Beliau berada di sini untuk mengetuai delegasi Malaysia pada Sesi ke-71 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Kedua-dua warga Malaysia berkenaan, Mohamad Bashir dan Mohd. Farik Amin, ditahan sejak 2006 kerana pembabitan mereka dengan Jemaah Islamiyah (JI) pada awal 2000.

Mereka juga dikatakan terbabit dengan pengeboman Hotel J.W Marriott di Jakarta pada 2003 dan telah ditahan di Bangkok pada tahun sama. - Bernama

Read more ...

Pemilik Produk Kosmetik dilabel 'Syok Sendiri' oleh Netizen Gara-Gara Satu Status

Kecoh di laman media sosial Instagram baru-baru ini selepas satu keratan gambar yang merakamkan kenyataan dari seorang pemilik produk kosmetik yang berkata ingin membeli sebuah panggung wayang dan sekiranya harapan itu menjadi kenyataan, dia akan belanja kesemua pengikut Instagramnya menonton wayang percuma setiap bulan.

Keratan gambar Instagram oleh pemilik Satin Skinz itu seterusnya menjadi viral dan mendapat pelbagai reaksi dari netizen.

Apa yang menjadi tumpuan netizen adalah angan-angan besar yang dipasang oleh pemilik Satin Skinz ini untuk membeli sebuah panggung terkemuka dan hasratnya untuk belanja pengikutnya di Instagram untuk menonton filem sebulan sekali.

Kebanyakan komen dari netizen menyifatkan angan-angan pemilik Satin Skinz itu sekadar kosong bagi jenama yang 'baru nak up' dan ada juga yang menyifatkan angan-angan itu sebagai satu perkara positif. Namun, setakat ini pemilik Satin Skinz masih belum lagi membuat sebarang kenyataan balas di laman Instagramnya.

Satin Skinz merupakan jenama yang diasaskan oleh sepasang suami isteri (Iskandar dan Mimi) sejak 2014 dan mempunyai beberapa rangkaian produk kecantikan seperti supplement, skincar, jamu dan banyak lagi.

Bagi kami, tidak salah untuk memasang angan-angan besar, malah segala kejayaan di dunia ini bermula dengan angan-angan.

Tetapi macam biasa, setiap perkara mesti ada yang membangkang dan ada juga yang menyokong. Itu boleh dikatakan adat lebih-lebih lagi dalam dunia perniagaan.

Read more ...

Popular Posts

Berita Harian

Malaysia Kini

Mypotnews Links

Submit ExpressFree Webmaster Tools
Ping search engines.

Contact Form

Name

Email *

Message *