Recent Post

Sunday, September 18, 2016

Najib lancar kempen 'Mulakan Hari Anda Dengan Madu' - Kosmo!

Najib lancar kempen 'Mulakan Hari Anda Dengan Madu'

18/09/2016 12:17pm

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan kempen 'Mulakan Hari Anda Dengan Madu' bagi menggalakkan pengambilan madu tempatan setiap hari sebagai makanan kesihatan tambahan bagi rakyat Malaysia.

Kempen itu bertujuan menimbulkan kesedaran orang ramai mengenai nilai-nilai nutrien dan manfaat madu dalam membantu mengekalkan kesihatan dan meningkatkan kecergasan diri, menurut kenyataan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, Malaysia akan mengadakan promosi secara besar-besaran supaya madu kelulut Malaysia diterima di peringkat Pertubuhan Makanan dan Pertanian sebagai 'super food' Malaysia yang pertama.

"Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) kini dalam proses menggariskan satu standard bagi madu kelulut Malaysia supaya ia boleh dipasarkan di peringkat antarabangsa sebagaimana madu manuka dari New Zealand.

"Standard yang digariskan Mardi juga akan membantu pengguna membezakan madu yang asli dan tidak asli," katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran kempen itu. - Bernama

Read more ...

[Gambar & Video] Lembu Viral Gara-Gara Imejnya Dikaburkan Google

LONDON 17 Sept: Seekor lembu yang wajahnya dikaburkan oleh pihak Google Street View menjadi bualan hangat ramai netizen di laman media sosial, imej tersebut dirakam menerusi lensa Google di Coe Fen, Cambridge, Britain ketika mereka membuat pemetaan di kawasan terbabit.

Seorang pengguna media sosial, David Shariatmadari telah memuat naik gambar tersebut ke Twitter dan sejurus selepas itu gambar tersebut terus menjadi bualan hangat.

Susulan itu, Twitter berkenaan telah di'retweet' lebih 9,000 kali dan mendapat 'Like' lebih 12,000 oleh pengguna media sosial.

Dalam pada itu, jurucakap Google menjelaskan, tindakan mengaburkan imej lembu itu merupakan salah satu teknologi ketika melakukan pemetaan.

"Tidak sangka teknik yang kami gunakan itu 'sedikit keterlaluan' kerana secara automatik objek melibatkan muka akan kabur.

"Kami tidak sangka imej lembu dirakam selama lima minit itu menjadi bualan dan lembu itu menjadi masyhur," katanya.

Bagaima napun, pelbagai reaksi dari netizen diterima antaranya tindakan itu sebagai menghormati hak lembu yang disamakan dengan manusia dan tidak kurang juga mengatakan bahawa Google memberikan hak privasi kepada lembu itu sama seperti manusia.

Read more ...

Najib hadir resepsi anak pengerusi Utusan

Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini menghadiri majlis resepsi perkahwinan anak Pengerusi Kumpulan Utusan Melayu Tan Sri Mohamad Fatmi Che Salleh di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur.

Ketibaan Perdana Menteri pada pukul 8.30 malam semalam disambut oleh Mohamad Fatmi.

Beliau turut meluangkan masa bergambar kenangan bersama pasangan mempelai Nuraishah Sofia Hamshi Tan Sri Fatmi dan pasangannya Muhammad Izzat Abdul Halim.

Kedua-dua mereka berusia 24 tahun.

Hampir 1,000 jemputan menghadiri majlis perkahwinan itu, yang turut dihadiri oleh beberapa menteri kabinet, timbalan-timbalan menteri, dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan.

Nuraishah merupakan anak kelima daripada enam beradik dan bertugas di bahagian Hal Ehwal Korporat di Bank Islam manakala suaminya seorang ahli perniagaan.

Pasangan itu selamat diijabkabulkan di Dewan Tun Hussein PWTC semalam oleh Mohamad Fatmi sendiri.

- Bernama

Read more ...

Jenazah Haron Din selamat dikebumikan

KUALA LUMPUR: Jenazah Datuk Dr Haron Din selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Five Pillars Farm Livermore, California, Amerika Syarikat (AS), pada jam 5.57 petang waktu tempatan (8.57 pagi waktu Malaysia) sebentar tadi.
Read more ...

Popular Posts

Berita Harian

Malaysia Kini

Mypotnews Links

Submit ExpressFree Webmaster Tools
Ping search engines.

Contact Form

Name

Email *

Message *