Recent Post

Saturday, September 24, 2016

Tahanan Guantanamo warga Malaysia mungkin dipindah ke penjara di tanah air - Kosmo!

Tahanan Guantanamo warga Malaysia mungkin dipindah ke penjara di tanah air

23/09/2016 8:51pm

NEW YORK - Mohamad Bashir Lap, seorang daripada dua tahanan warga Malaysia di kem tahanan Guantanamo Bay, mungkin dipindahkan ke penjara di tanah air dan menjalani proses deradikalisasi.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, perkara itu dimaklumkan dalam pertemuannya dengan Perutusan Khas Amerika Syarikat Mengenai Penutupan Guantanamo, Lee Wolowsky di sini pada Rabu.

"Kemungkinan itu selari dengan usaha kita untuk membawa pulang tahanan Malaysia di Guantanamo Bay," katanya kepada wartawan Malaysia pada Khamis.

Beliau berada di sini untuk mengetuai delegasi Malaysia pada Sesi ke-71 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Kedua-dua warga Malaysia berkenaan, Mohamad Bashir dan Mohd. Farik Amin, ditahan sejak 2006 kerana pembabitan mereka dengan Jemaah Islamiyah (JI) pada awal 2000.

Mereka juga dikatakan terbabit dengan pengeboman Hotel J.W Marriott di Jakarta pada 2003 dan telah ditahan di Bangkok pada tahun sama. - Bernama

Read more ...

Pemilik Produk Kosmetik dilabel 'Syok Sendiri' oleh Netizen Gara-Gara Satu Status

Kecoh di laman media sosial Instagram baru-baru ini selepas satu keratan gambar yang merakamkan kenyataan dari seorang pemilik produk kosmetik yang berkata ingin membeli sebuah panggung wayang dan sekiranya harapan itu menjadi kenyataan, dia akan belanja kesemua pengikut Instagramnya menonton wayang percuma setiap bulan.

Keratan gambar Instagram oleh pemilik Satin Skinz itu seterusnya menjadi viral dan mendapat pelbagai reaksi dari netizen.

Apa yang menjadi tumpuan netizen adalah angan-angan besar yang dipasang oleh pemilik Satin Skinz ini untuk membeli sebuah panggung terkemuka dan hasratnya untuk belanja pengikutnya di Instagram untuk menonton filem sebulan sekali.

Kebanyakan komen dari netizen menyifatkan angan-angan pemilik Satin Skinz itu sekadar kosong bagi jenama yang 'baru nak up' dan ada juga yang menyifatkan angan-angan itu sebagai satu perkara positif. Namun, setakat ini pemilik Satin Skinz masih belum lagi membuat sebarang kenyataan balas di laman Instagramnya.

Satin Skinz merupakan jenama yang diasaskan oleh sepasang suami isteri (Iskandar dan Mimi) sejak 2014 dan mempunyai beberapa rangkaian produk kecantikan seperti supplement, skincar, jamu dan banyak lagi.

Bagi kami, tidak salah untuk memasang angan-angan besar, malah segala kejayaan di dunia ini bermula dengan angan-angan.

Tetapi macam biasa, setiap perkara mesti ada yang membangkang dan ada juga yang menyokong. Itu boleh dikatakan adat lebih-lebih lagi dalam dunia perniagaan.

Read more ...

Zamihan mahu dialog dengan Asri di Jakim, bukan di Perlis

Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah (Aswaja) Zamihan Mat Zin tidak mahu memasuki gelanggang untuk berdialog dengan Datuk Dr Mohd Asri Zainal Abidin di Perlis mengenai isu wahabi.

Sebaliknya, Zamihan mencadangkan sesi dialog itu diadakan dalam sidang Majlis Fatwa Kebangsaan di Jabatan KemajuanIslam Malaysia (Jakim) kerana terdapat ramai ulama dengan tajuk 'Ajaran Wahabi di Malaysia: Fakta atau Auta?'

Zamihan berpendapat bahawa mufti Perlis itu sengaja memerangkapnya dengan menetapkan dialog di negeri itu supaya hujahnya akan dilihat bercanggah dengan enakmen pentadbiran Islam Perlis.

Tambahnya, Asri boleh menjemput Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim dan juga Raja Perlis,Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail sebagai tetamu dalam sesi dialog di Jakim itu.

Sebelum ini, Asri berkata pihaknya bersedia untuk menganjurkan debat dan menjemput Zamihan untuk berdialog di Perlis.

Huluran debat Asri itu berikutan Zamihan berkata beliau sedia menyahut cabaran mufti Perlis itu untuk mengadakan dialogyang sebelum ini ditujukan kepada NGO Gabungan Angkatan Melayu Islam Nusantara (AMIN).

Ia selepas AMIN dilaporkan mendesak kerajaan supaya membanteras fahaman wahabi yang dilihatnya memberi ancaman keselamatan kepada negara.

Sementara itu Zamihan menggesa Asri berlapang dada untuk berdebat dengannya mengenai isu itu.

Katanya, isu itu kini sudah sampai ke peringkat nasional dan wajar diadakan di hadapan semua mufti bagi mencapai kata sepakat mengenai isu wahabi.

"Bila semua sudah diputuskan, kita jangan lagi sibuk-sibuk cakap pasal wahabi. Lima negeri fatwa wahabi sesat lagi menyesatkan," katanya sambil menegaskan Asri harus menghormati fatwa negeri lain.

Read more ...

PSA beri maklum balas cadangan kerjasama Proton

KUALA LUMPUR/PARIS: Firma Perancis, PSA yang juga pengeluar kereta Peugeot dan Citroen 'memberi maklum balas' terhadap cadangan membentuk kerjasama dengan PROTON, kata individu yang rapat dengan perkembangan itu.
Read more ...

Popular Posts

Berita Harian

Malaysia Kini

Mypotnews Links

Submit ExpressFree Webmaster Tools
Ping search engines.

Contact Form

Name

Email *

Message *