Recent Post

Friday, May 13, 2016

Merokok Dan Ke Kelab Malam Adalah Hak Peribadi Saya รข€“ Dayana Roza

Mula popular menerusi drama Asam Pedas Untuk Dia dan Aku Pilih Kamu, pelakon Dayana Roza dihimpit kontroversi dimana beliau dikatakan berkunjung ke sebuah kelab malam di ibu kota baru-baru ini dan terlalu seronok menari serta merokok sehingga tidak sedar bahawa beliau sebenarnya mencuri tumpuan ramai.

Ada sesetengah netizen yang mula mengkritik Dayana dan menanggap beliau sebagai gadis "liar".

Tidak mahu isu panas ini berpanjangan, Dayana menerusi portal Kosmo berkata beliau enggan ambil pusing akan segala kritikan. Buat Dayana, ia adalah hak peribadi beliau untuk ke kelab malam.

Saya berasa terkejut apabila diberitahu perihal itu. Namun, biarpun terkejut saya tidak ingin membesarkan cerita dan biarlah perkara tersebut berlalu begitu sahaja dan fokus kepada kerja.

Adakah anda sedar bahawa setiap tingkah laku individu bergelar selebriti itu pasti akan diperkatakan. Justeru, apakah yang dimaksudkan anda bahawa isu berkunjung ke kelab malam itu adalah hak peribadi?

Saya memahami kerana masyarakat akan mengambil tahu tentang apa yang dilakukan oleh seseorang artis itu biarpun baik mahupun buruk.

Maksud saya mengenai hak peribadi itu adalah apabila sesetengah perkara saya boleh kongsikan dengan peminat. Bagaimanapun, selebihnya dijadikan hak privasi terutama berkaitan soal cinta mahupun perkara peribadi.

Dayana juga menafikan bahawa kontroversi itu sengaja dicipta kerana ingin meraih publisiti murahan.

Sebenarnya ada antara peminat cuma ingin nasihat, mungkin ia hak peribadi Dayana untuk ke kelab malam dan sebagainya tetapi cubalah jaga imej sebagai seorang artis wanita Islam. Baru sahaja hendak mencipta nama, takkanlah nak orang kenal anda dengan kontroversi sahaja.

Sumber Berita : Kosmo Online

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.
Read more ...

Dunia iktiraf pendidikan tinggi kita - Berita Harian

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak (kiri) bertemu para pelajar yang memenangi pertandingan debat paling kompetitif iaitu "Cambridge Intervarsity Debating" pada 20 dan 21 November yang lalu. - Foto BERNAMA

SAYA gembira apabila mendengar berita bahawa dua pendebat Universiti Teknologi MARA (UiTM), Mifzal Mohammed dan Jasmine Ho Abdullah, memenangi kategori utama Pertandingan Debat Antara Universiti Cambridge pada Oktober 2015 di United Kingdom.

Dalam perjalanan menuju ke arah kemenangan, mereka mengalahkan pendebat universiti terkemuka dunia seperti Oxford dan Harvard, termasuk Cambridge di gelanggang mereka sendiri.

Saya bersyukur kerana pelajar kita dari UiTM membuktikan bahawa mahasiswa Malaysia berkebolehan berfikir dan berhujah secara kritis dan kreatif, serta boleh berjaya di persada antarabangsa lebih-lebih lagi dalam bahasa Inggeris.

Baru-baru ini, saya dimaklumkan bahawa Mifzal, pelajar undang-undang UiTM, dipilih sebagai Ketua Hakim bagi Kejohanan Debat Universiti Sedunia di Mexico pada Disember 2017 hingga Januari 2018. Saya diberitahu ini adalah kejohanan debat paling berprestij di dunia dan disertai lebih 1,000 peserta setiap tahun.

Terima dua anugerah

Pada April lalu, saya menerima berita bahawa seorang profesor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akan menerima dua anugerah pendidikan antarabangsa. Profesor Datuk Dr Mohamed Amin Embi dianugerahkan Anugerah Pendidik Individu dan Anugerah MOOC Terbuka (Pembelajaran Atas Talian) oleh Konsortium Pendidikan Terbuka (OEC) di Poland.

Bagi Anugerah Pelajaran Individu, beliau antara dua individu di dunia menerimanya. Anugerah ini diberikan sebagai pengiktirafan kepada sumbangan beliau memajukan konsep pendidikan terbuka dan inovasi pendidikan sejak 15 tahun lalu. Beliau juga seorang Islam dan warga Malaysia pertama menerima anugerah antarabangsa berprestij ini.

Bagi Anugerah MOOC Terbuka pula, kursus beliau bertajuk 'Memikirkan Semula Pengajaran, Mereka Bentuk Semula Pembelajaran' dipilih antara MOOC paling inovatif dan berkualiti di dunia. MOOC bermaksud Massive Open Online Course adalah kursus atas talian secara percuma dan MOOC ciptaan Dr Mohamed Amin ini boleh dipelajari di OpenLearning.com. Sehingga kini, MOOC beliau mempunyai lebih 2,300 pelajar dari lebih 80 negara.

Saya turut menghadiri ceramah Dr Mohamed Amin di UNITAR beberapa hari lalu dan berpendapat beliau seorang berwawasan dari segi pendekatan pendidikan. Dalam ucapannya, beliau menyentuh peranan guru, teknologi dan pelajar pada masa akan datang. Malaysia berbangga dengan beliau.

Pada awal Mei, saya amat gembira menerima laporan mengatakan hanya Malaysia dan Jerman daripada 26 negara yang dikaji, dinamakan sebagai 'negara pencapaian terbaik' dalam satu laporan British Council bertajuk 'Keadaan Semasa Pendidikan Tinggi Global' Malaysia dan Jerman menerima penarafan 'sangat tinggi' dalam semua kategori yang dinilai termasuk jaminan kualiti dan pengiktirafan, akses dan kelestarian serta keterbukaan. Laporan itu menyatakan, Jerman dan Malaysia mempunyai portfolio paling seimbang berkaitan dasar negara yang menyokong perkembangan pendidikan tinggi antarabangsa'.

Alhamdulillah. Laporan ini membuktikan bahawa usaha kerajaan menjadikan Malaysia hab pendidikan antarabangsa berjalan secara positif. Ia juga menunjukkan komitmen kerajaan kita menyediakan pendidikan berkualiti dan terbaik untuk rakyat Malaysia dan pelajar antarabangsa. Di atas adalah hanya sebahagian kisah kejayaan pendidikan tinggi terkini. Ada banyak lagi.

Sebagai contoh, pada awal Mac, tiga subjek ditawarkan universiti awam (UA) kita tersenarai 50 teratas dunia menurut QS World University Rankings by Subject 2016. Universiti Malaya (UM) mendahului dengan dua mata pelajaran, iaitu Kajian Pembangunan di tangga ke-30 dunia, dan kejuruteraan elektrik dan elektronik di tangga ke-37. Universiti Sains Malaysia (USM) berada di kedudukan ke-46 bagi Kejuruteraan Kimia. Selain itu, 13 subjek tersenarai dalam kelompok 100 terbaik termasuk subjek seni bina, dasar sosial, pertanian, farmasi, pendidikan, sains komputer dan kejuruteraan aeronautik.

Hasil penyelidik diiktiraf dunia

Awal tahun ini, tiga penyelidik UA dinamakan 'Minda Saintifik Dunia Paling Berpengaruh' oleh organisasi antarabangsa masyhur, Thomson Reuters, kerana hasil kerja dan penerbitan penyelidik tersebut adalah antara paling tinggi di dunia. Ini bermakna, hasil ilmu mereka disitasi dan dirujuk oleh penyelidik lain dari seluruh dunia.

Daripada tiga profesor itu, dua adalah rakyat Malaysia dan seorang dari Iraq. Mereka adalah Prof Datuk Ir Dr Wan Ramli Wan Daud dan Prof Dr Siti Kartom Kamarudin, dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), dan seorang lagi, Prof Dr Bassim Hameed dari USM. Mereka pakar bidang kejuruteraan kimia. Mesej yang saya ingin sampaikan adalah bahawa sistem pendidikan tinggi kita sedang meningkat ataupun Soaring Upwards.

Istilah ini adalah moto kementerian yang membawa maksud peningkatan secara berterusan. Malangnya, ramai tidak mengetahui kejayaan ini dan sebaliknya suka mengkritik atau merendahkan sistem pendidikan negara.

Saya berharap kita dapat berbangga dengan pencapaian dan kisah kejayaan pensyarah, pelajar dan warga pendidikan tinggi negara. Saya janji dengan rakyat Malaysia, Insha-Allah kita akan lahirkan sistem pendidikan tinggi yang global dan cemerlang. Kita akan bangga dengan pendidikan tinggi negara. Bangga kita sebagai rakyat Malaysia.

Read more ...

Ulasan Penonton Filem THE ANGRY BIRDS MOVIE

Sebelum adanya Candy Crush, ini adalah game yang hampir pasti ada dalam telefon bimbit semua orang dalam dunia. Dan fenomena ini kemudian di bawa ke layar perak dalam bentuk filem animasi, walaupun mungkin beberapa tahun terlewat. Barangkali jika ditayangkan 2-3 tahun dulu kita boleh relate dengan lebih baik burung-burung pemusnah babi (atau khinzir- if its matter much) yang comel ini.

Ini dia ulasan saya tentang filem Animasi The Angry Bird.

Saya beri 4/5 bintang untuk Keseluruhan cerita, tetapi untuk animasinya saya beri 5/5 bintang.Kisahnya mudah, macam kita main game dulu. Kita pilih burung, tarik lastik dan terbangkan burung-burung yang mempunyai berbagai kuasa tersendiri masing-masing untuk memusnahkan benteng-benteng yang dibina boleh babi-babi berwarna hijau.

Bezanya, kalau dahulu kita tidak tahu punca kenapa burung-burung itu bertindak demikian. Filem ini membawa kita memahami bagaimana pertelingkahan itu boleh berlaku.

Satu yang pasti filem ini adalah sangat menghiburkan. Ia sesua di tonton oleh semua golongan. Ia adalah "the feeling good- movie of the year" dengan beberapa adegen yang akan membuat kita ketawa pecah perut.

Namun, ada mesej yang cuba di sampaikan dalam filem ini mengenai kerjasama, semangat untuk mempercayai diri sendiri dan tidak begitu mengharapkan pertolongan orang lain untuk berjaya.But then again, ia adalah filem animasi bergenre komidi, maka jangan terlalu fikirkan jalan cerita atau mesej yang cuba disampaikan, tapi tonton sahaja dan enjoy the movie.

Di sebabkan animasi yang yang sangat padat dan berwarna warni, RM15 yang anda spend di panggung wayang tidak akan merugikan kerana ia perlu di tonton di layar perak untuk appreciate the animation. Menontonnya ditelevision atau copied version di youtube wont do justice.

The ending part adalah paling cute dan best, berbaloi sebagai penamat untuk menonton 1 jam lebih filem ini, walaupun untuk tempoh tersebut tidak ada satu moment pun yang membosankan.

I love the movie and i highly recommend anyone to watch it, especially if you have used the apps sometimes before.

Akhir kalam (akhir kalam kata kau), terima kasih kepada Budiey Isma dari www.budiey.com yang memberi peluang untuk menonton filem ini. I had a great time and i enjoy the movie so much.Berminat untuk menjadi penonton premiere bersama budi? Layarilah : www.budiey.com, jadi lah ahli atau jawab beberapa soalan mudah di dalam quiz dan trivia yang ada, dan jangan lupa untuk dapatkan baju T budiey ya.

Komen via Facebook

Komen

Read more ...

Diselamatkan Pekerja Domino Selepas 11 Hari Tidak Beli Pizza

Read more ...

Smash Datuk Lee Chong Wei Terpantas Dunia, Lebih Laju Dari Bugatti Veyron EB

KUALA LUMPUR, 13 Mei - Pukulan smash dari jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei kini dinobat pukulan terpantas dunia dengan kelajuan 408 kilometer sejam (km/j), 1km/j lebih laju kereta Bugatti Veyron EB 16.4 yang mempunya kelajuan maksimum pada 407 km/j. Pukulan itu dibuat oleh Chong Wei ketika menjuari Kejohanann Terbuka Hong Kong 2015 yang berlangsung di Coliseum Hung Hom ketika itu.

Persekutuan Badminton Dunia (BWF) berkata,  kelajuan pukulan yang dilakukan oleh Chong Wei itu telah direkod dan diukur dengan menggunakan teknologi Hawk Eye yang telah diguna pakai dalam beberapa kejohanan utama sejak September tahun lalu.

Rekod itu bagaimanapun diekori rapat oleh rekod yang dipegang oleh bintang Denmark, Jan O Jorgensen yang berjaya mencatat kelajuan 407 km/j pada aksi separuh akhir Terbuka Malaysia 2016 pada April.

Lin dan pula merekodkan pukulan smash paling laju 401 km/j.

Bagi kategori wanita pula, pemain dari Thailand, Ratchanok Intanon dinobat memegang rekod pukulan smash paling laju dengan kepantasan 372 km/j. - Siakakeli.my

Read more ...

Dr M sekali lagi seru orang Pekan tak beri undi pada Najib

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menyeru supaya pengundi di Pekan, Pahang tidak memberikan undi kepada Anggota Parlimennya Datuk Seri Najib Razak.

Menurut Mahathir, tindakan itu perlu dilakukan bagi memastikan Najib tidak lagi dipilih menjadi perdana menteri selepas pilihan raya umum ke-14.

Walaupun perkara itu dilihat sukar, namun beliau berharap agar ia dapat dilaksanakan bagi memastikan hanya Najib seorang sahaja yang 'tumbang' dan bukan parti Umno atau BN.

"Walaupun untuk kalahkan dia (Najib) kita perlu kalahkan BN tapi kalau kita bijak, kita boleh kalahkan dia di Pekan.

"Orang Umno tak payah sokong dia supaya dia boleh kalah di situ. Mungkin tempat lain beri kemenangan kepada BN. Ini adalah strategi tapi tak mudah untuk kita laksanakan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam ceramah Selamatkan Malaysia yang diadakan di Nilai, Negeri Sembilan malam tadi.

Seramai kira-kira 400 orang yang menghadiri ceramah tersebut yang turut membawa sepanduk bertulis "We Love Tun M" dan "Rakyat bersama Tun M".

Turut menjadi ahli panel dalam majlis itu ialah bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas menteri besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Selain itu, bekas perdana menteri selama 22 tahun itu turut meminta agar orang ramai menandatangani Deklarasi Rakyat yang diedarkan selepas ceramah diadakan.

Walaupun telah berjaya mengumpulkan sejuta tanda tangan, namun Mahathir berkata beliau tetap akan meneruskan usaha mengumpul tanda tangan bagi meminta Najib disingkirkan daripada jawatan perdana menteri.

"Sekarang nama Umno begitu busuk terutama dalam kalangan muda-mudi. Mereka tak nampak kebaikan Umno sama sekali. Ini semua hasil pemerintahan buruk Najib," katanya yang kemudian mendapat sorakan "Undur Najib".

Deklarasi Rakyat merupakan petisyen yang diwujudkan oleh gerakan 'Selamatkan Malaysia' termasuk Mahathir pada Mac lalu.

Ia bermatlamat untuk mengumpul satu juta tandatangan bagi dikemukakan kepada Majlis Raja-Raja untuk memohon penyingkiran Najib sebagai perdana menteri.

Selain Mahathir dan isteri beliau, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Mukhriz dan Muhyiddin, turut menandatangani deklarasi itu ialah Tun Dr Ling Liong Sik, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Datuk Mustafa Ali, Lim Kit Siang dan Datuk Zaid Ibrahim.

Read more ...

Penguat kuasa Kastam dalang seludup kura-kura

KUALA LUMPUR: Penyeludupan masuk kura-kura jenis 'black pond turtle' yang dipercayai mendapat permintaan tinggi dalam kalangan penggemar makanan eksotik di negara ini terbongkar susulan penahanan dua penguat kuasa kastam.
Read more ...

Popular Posts

Berita Harian

Malaysia Kini

Mypotnews Links

Submit ExpressFree Webmaster Tools
Ping search engines.

Contact Form

Name

Email *

Message *